Hahn zabrinut zbog incidenta na Kosovu

Johannes Hahn

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je zabrinutost zbog incidenta koji se dogodio u većinski srpskom selu Goraždevac na Kosovu.

“Nasilje me uvijek zabrinjava, jer u demokratiji treba razmjenjivati riječi i argumente, a ne nasilje. To je nešto što svi treba da nauče, posebno u liniji sa evropskim perspektivama. Zato urgiram da svi izbjegavaju nasilje, da ga se klone i da koriste bolje argumente, i to je suština. Nadam se da sam bio jasan o ovome i ovo je poruka koju ću prenostiti svuda, u svakom trenutku”, kazao je evropski komesar Hahn.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga također je osudila incident koji se u noći sa nedjelje na ponedjeljak dogodio u selu Gorždevac kada je u pucnjavi oštećena jedna privatna kuća i spomenik žrtvama NATO bombardovanja pri čemu nije bilo ljudskih žrtava.

“Policija je izašla na mjesto događaja i prva procjena ukazuje da je jedno vozilo izgorjelo i da su u blizini kuće za stanovanje ispaljena četiri metka iz vatrenog oružja”, saopćila je lokalna policija u ponedjeljak potvrdivši kako je u incidentu došlo do nasilnog oštećenja obližnjeg spomenika u selu.

I zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović u ponedjeljak je osudio napad u Goraždevcu.