Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahna brinu izbori u Srbiji i moguće jačanje nacionalizma

vucic-hahn

Europski povjerenik za susjedstvo i politiku proširenja Johannes Hahn zabrinut je zbog skorih predsjedničkih izbora u Srbiji 2017. i mogućeg jačanja nacionalizma, a u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RFE) najavio je “više uočljivih projekata” Europske unije koji bi ojačali utjecaj Unije i ukazali na “dodatne vrijednosti europskog angažmana” u regiji.

Komentirajući primjedbe da Srbija ne usklađuje svoju vanjsku politiku s EU, poglavito u odnosu prema Rusiji kojoj je odbila uvesti sankcije, Hahn je rekao kako ima “određenog razumijevanja” i da “nitko ne treba pretjerivati u tome”, ali da je u tom kontekstu “pomalo zabrinut zbog skorašnjih predsjedničkih izbora”.

“Prema onome što sam već čuo o tome tko će na njima sudjelovati, postoji rizik od jačanja nacionalista, a populistička retorika sigurno ne pomaže u tome”, ocijenio je Johannes Hahn u intervjuu za RFE.

Na izborima za srbijanskog predsjednika 2017. bi se, prema dosadašnjim prognozama beogradskih medija i nagađanjima u javnosti, uz aktualnog predsjednika Tomislava Nikolića mogli, među ostalim, kandidirati i ultranacionalist Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke (SRS), te Boško Obradović, čelnik konzervativnog pokreta Dveri, koji je u parlament ušao u koaliciji Demokratskom strankom Srbije (DSS).

Šešeljevi radikali, Dveri i DSS su proruski nastrojeni, a uz to i izraziti nacionalisti i euroskeptici, što bi, premda nikog od njih europski povjerenik nije izravno spomenuo, mogao biti razlog njegove bojazni za moguće jačanje nacionalizma i nacionalističke retorike tijekom skore predsjedničke kampanje.

Odgovarajući na izravno pitanje kako komentira rusku propagandu na Balkanu, europski povjerenik za proširenje kazao je da je “uvijek zabrinut” kad se neka zemlja okreće od njezinih vlastitih interesa, sugerirajući kako bi i Rusija trebala biti zainteresirana da ima snažan Zapadni Balkan kao jedno atraktivno tržište i kao jednog važnog igrača te da je propaganda ”trošenje vremena i energije”.

On je sugerirao da EU mora “više i glasnije govoriti o tome što radi”.

“Moramo izabrati više uočljivih projekata. Ljudi moraju vidjeti dodatne vrijednosti europskog angažmana… Na kraju krajeva, Europa je daleko najveći donator u regiji i izravno i neizravno, mnogo veći od Rusije”, rekao je europski povjerenik za susjedstvo i politiku proširenja Johannes Hahn.