Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hanh u Crnoj Gori: Zadržite poziciju lidera procesa proširenja EU

hahn_crna_gora

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hanh poručio je danas u Podgorici da je Crna Gora lider procesa proširenja EU, ali i istakao da je pred Crnom Gorom još mnogo posla, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesar Hanh danas boravi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, gdje je razgovarao sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. Tema razgovora bila je nedavno predstavljena Strategija EU o proširenju, s fokusom na zemlje Zapadnog Balkana.

Duško Marković, premijer Crne Gore, kazao je da se Crna Gora već sada ponaša kao članica EU, ali da će i dalje ostati posvećena reformama.

“Zahvaljujemo na pozitivnim porukama koje su komesar Hanh i visoka predstavnica EU Federica Mogherini poslali Crnoj Gori i regionu prilikom predstavljanja Strategije. Crna Gora ima razloga da kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pregovora bude zadovoljna onim što je poručeno kroz ovu Strategiju. To je održiva platforma proširenja, kako za zemlje u procesu, tako i za EU. To je jasna poruka da smo dio Evrope i da treba da postanemo i formalno. Napredovanje po zaslugama ostaje važeći princip, što je realno i pravično. Želim da ponovim da se Crna Gora već ponaša kao članica u mnogim aspektima. Mi smo solidarni u pogledu vanjske i bezbjedonosne politike, što pokazuje našu opredijeljenost i prihvatanje evropskih vrijednosti. U regionu smo uspostavili i održavamo dobrosusjedske odnose, ne generišući probleme, već dijalog. Posvetićemo se daljim reformama u svim ključnim oblastima”, istakao je Marković.

Komesar EU Johanes Hanh ohrabrio je Crnu Goru da iskoristi priliku koja joj se pruža:

“Ova Strategija podcrtava našu čvrstu opredijeljenost vašoj evropskoj perspektivi. Očigledno je ipak da je potrebno da se još mnogo radi, i u Strategiji se jasno navodi šta se tačno očekuje od Crne Gore i takođe šta ćemo vam ponuditi kako bismo vas podržali na vašem putu ka EU. Snažno vas ohrabrujem da iskoristite ovu priliku, da realizujete reforme u Crnoj Gori, da zadržite svoju poziciju zemlje koja predvodi u ovom procesu. Zahvaljujem predsjedniku Markoviću na snažnoj posvećenosti. On je inicirao brojne projekte i reforme, kako bi ojačao ekonomiju i javnu upravu, tako da iskazujem snažnu podršku vašim naporima u tom pravcu”, kazao je Hanh.

Govorio je i o bojkotu parlamenta od strane opozicije, kao i o medijskim slobodama:

“Tekući parlamentarni bojkot nije evropski način rješavanja sporova. Sloboda izražavanja medija nije nešto o čemu se može pregovarati i mi ćemo nastaviti da vrlo budno pratimo razvoj događaja u Crnoj Gori u tom pogledu. Što se tiče vladavine prava, ja očekujem dalju posvećenost u tom domenu, što je preduslov za ulazak u EU, ali i ključan preduslov u privlačenju investitora i ostvarenju ciljeva i unaprjeđenja života građana Crne Gore”, istakao je Hanh.

Na kraju, istakao je da će se u EU ulaziti zavisno od ispunjenosti uslova.

“Dakle, jasno je ko je prvi, taj treba da dođe do cilja. Zemlja koja je završila pregovore, ne bi trebala da čeka ostale, to ne bi bilo fer. To ne bi bilo stimulativno. U tom smislu, čitav proces u regionu je zasnovan na principu regate, a ne konvoja. Znači, svako mora da iskoristi svoje šanse i prilike”, kazao je Hanh.