Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hofer: Referendum u Austriji ako Turska bude primljena u EU

Norbert Hofer

Kandidat krajnje desnice koji je osvojio drugo mjesto na austrijskim predsjedničkim izborima izjavio je u intervjuu objavljenom u subotu da bi, pod određenim uslovima, njegova zemlja mogla održati referendum o napuštanju Evropske unije.

Norbert Hofer iz Slobodarske stranke govorio je za italijanske novine Corriere della Sera nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda da ponovi majske predsjedničke izbore u kojima je tijesno poražen od suparnika iz stranke Zelenih Alexandera Van der Bellena.

Hofere je izjavio da će održavanje referenduma o austrijskom napuštanju EU biti imperativ ukoliko Turska bude primljena u blok ili ukoliko evropski ugovori budu promijenjeni kako bi se Bruxellesu dale veće ovlasti pred nacionalnim prijestonicama.

– Ukoliko se Turska pridruži Evropskoj uniji postojao bi legitiman razlog da se upita austrijski narod o svojoj spremnosti da ostane ili ne u takvom okruženju – izjavio je predsjednički kandidat.

Također, “promjena evropskih sporazuma u pravcu dodatnog smanjenja kompetencija država članica u Austriji bi automatski dovela do referenduma”, dodao je Hofer, prtenosi dpa.