Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Hrvatska bi se mogla pridružiti BiH u neslavnom rekordu

12/11/2015

U Ustavu stoji kako se prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

Hrvatski sabor konstituira se izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.

[yuzo_related]

Također, piše da ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana od dana prihvaćanja mandata, Predsjednica Republike Hrvatske mu može produžiti mandat za još najviše 30 dana.

Ako ni u tom roku mandatar ne uspije sastaviti Vladu ili ako predložena Vlada ne dobije povjerenje Hrvatskoga sabora, Predsjednik Republike povjerit će mandat za sastav Vlade drugoj osobi.

Pregovori oko sastavljanja nove vlade mogu potrajati jako dugo. Ovo su rekorderi koji su mjesecima, čak i godinama bezuspješno sastavljali vladu.

Svjetski rekord od čak 541 dan drži Belgija. Neslavni rekord postavljen je nakon izbora 2010. godine. Druga na popisu je BiH s 450 dana, nakon izbora održanih također 2010. U Kambodži su pregovori oko nove vlade započeti 2003. potrajali 351 dan. Iraku je 2010. trebalo 289 dana. Posljednja na ovom popisu je Holandiji  s 208 dana pregovora iz 1977., prenosi Dnevnik.hr.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.