Inzko: Riješenje za Izborni zakon mora biti zasnovano na dijalogu

2018 04 25 Meeting Weber Inzko_2

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko razgovarao je u Briselu s poslanikom u Evropskom parlamentu (EP) i liderom Evropske narodne partije Manfredom Weberom o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Inzko je naglasio u kojim oblastima je iznimno značajno da se postigne napredak kako bi se omogućilo neometano funkcioniranje BiH i daljnji put ka Evropskoj uniji.

– Poruka iz Evrope je jasna. Bosanskohercegovački politički lideri moraju uložiti više napora i raditi brže kako bi zadržali zamah postignut podnošenjem odgovora na upitnik Evropske komisije – dodao je Inzko.

Visoki predstavnik je također informirao Webera o angažmanu EU i SAD kako bi pomogli domaćim političarima da pronađu rješenje za pitanja u okviru izborne reforme, a kako bi se omogućilo neometano provođenje izbora i implementacija izbornih rezultata.

– Još ima vremena da se dođe do rješenja koje bi bilo zadovoljavajuće za sve strane. Ono treba biti zasnovano na dijalogu i kompromisu, poštujući ustavne principe i sudske presude – zaključio je Inzko, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).