EU u fokusu

Izbjeglička kriza: Evropski parlament prihvatio Junckerov plan!

10/09/2015

Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova podržali plan o obaveznom prihvatanju izbjeglica koji im je juče predstavio predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Za rezoluciju podrške Junckerovom planu glasalo je 432 poslanika, 142 je bilo protiv, a 57 suzdržano.

Ukoliko plan podrže i zemlje članice EU, čiji predstavnici tek treba da se izjasne o njemu, prihvat izbjeglica bio bi obavezan za sve

Poslanici traže da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini što prije sazove međunarodnu konferenciju o izbjegličkoj krizi, kako bi se što više zemalja uključilo u njeno rješavanje.

Junckerov plan predviđa raspoređivanje oko 160.000 izbeglica, koje se trenutno nalaze na teritoriji Grčke, Italije i Mađarske, u druge članice EU, kako bi se teret prihvata izbjeglica što ravnomernije rasporedio.

Svakoj od zemalja članica određena je kvota izbjeglica koju mora da primi, izračunata na osnovu veličine, naseljenosti, stanja privrede i brojem dosad primljenih izbjeglica zemlje domaćina.

-

Ukoliko plan podrže i zemlje članice EU, čiji predstavnici tek treba da se izjasne o njemu, prihvat izbjeglica bio bi obavezan za sve.

I pored toga što ga podržavaju Francuska i Njemačka, za sada nije izvjesno da će plan biti prihvaćen, jer mu se oštro protivi grupa istočnoevropskih zemalja koje ne žele da im se nameće koliko će izbjeglica primiti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.