Izbori u Češkoj: Referendum o desničarskom populizmu Miloša Zemana

milos_zeman

Česi se spremaju za prvi krug predsjedničkih izbora koji će biti održani u petak i subotu. Izbori će odrediti sudbinu aktuelnog predsjednika Miloša Zemana koji je svojim antimuslimanskim i antiimigrantskim izjavama šokirao Evropu.

Prema anketama, Zeman je favorit za pobjedu u prvom krugu izbora, ali ako ne osvoji natpolovičnu većinu za dvije sedmice u drugom krugu će imati znatno teži posao.

Predsjednik u Češkoj ima ograničene ovlasti, no unatoč tome njegova je uloga ključna pri formiranju vlade. A, ova država članica EU i NATO je upravo u tom periodu nakon što je na parlamentarnim izborima pobijedio milijarder Andrej Babiš, čiju manjinsku vladu očekuje glasanje o povjerenju u parlamentu.

Zeman je mandat potrošio, kako navodi Glas Amerike, za jačanje veza sa Kinom i Rusijom te dajući kontraverzne izjave o migrantima i muslimanima koje je nazvao „trojanskim konjem u Evropi“.

Na talasu euroskepticizma i antiimigrantskog raspoloženja u Češkoj on i dalje vodi u anketama.

Zemanov (73) problem je zdravstveno stanje koje je kao dugogodišnji pušač i ljubitelj alkohola, znatno narušio. Ljekari, međutim, tvrde da može podnijeti još jedan mandat. Da su izbori danas, on bi osvojio nešto više od 47 posto glasova, pokazuju ankete.

Njegov najjači oponent je Jiri Drahos, bivši čelnik Češke akademije nauka i umjetnosti kojemu ankete daju 44,9 posto šansi u prvom krugu izbora. Drahos (68) najavljuje potpuno drugačiji stil rada kojim, kako je rekao, ne želi etiketirati ljude, nego ih okupljati.

Osim njih dvojice, kandidati su Michal Horaček (65), pisac, producent i biznismen, te kandidat desnog centra i bivši premijer Mirek Topolanek. Ovaj posljednji je najavio kandidaturu u posljednji tren i, kako navode mediji, mogao bi biti iznenađenje ako kojim slučajem prođe u drugi krug.

Politički analitičar Petr Just vjeruje da populistički natrojeni Zeman može bez problema pobijediti ponovo ukoliko se blok suprotstavljen njemu ne bude ujedinio oko jednog kandidata.

Američki „Financial Times“ tvrdi da bi izbori u Češkoj mogli biti nova meta ruske propagande i uplitanja u izbore u drugim državama. Posebno jer je Zeman jedan od njihovih ključnih zagovornika u Evropskoj uniji, te je otvoreno tražio ukidanje sankcija Moskvi.

List navodi da su češki zvaničnici zabrinuti da bi se, nakon što je otkrivena uloga Rusa u izborima u SAD, slično moglo dogoditi i u njihovoj državi. Tim prije, jer Zeman traži referendume o češkom ostanku u NATO-u i EU.

Britanski BBC navodi da će upravo ovi predsjednički izbori u Češkoj biti svojevrstan referendum o kontraverznom Zemanu i njegovim populističkim stavovima.

Zemanov protivkandidat Horaček, aludirajući na njegovu izjavu o muslimanima, kaže da ne želi da Češka bude “trojanski konj u Evropskoj uniji za Rusiju i Kinu“. Akademik Drahos, kako prenosi BBC, ističe da je Zeman naštetio ugledu države i podijelio naciju.

– Zavadio nas je sa ključnim ekonomskim i sigurnosnim partnerima, pojeftinio retoriku u javnom diskursu i ohrabrio ekstremiste – kaže Drahos.

S druge strane, Zemanove pristalice u njemu vide političara „starog kova“ koji govori jednostavno i čiju politiku svi razumiju, a on računa na „nade i strahove običnog čovjeka“. BBC ističe da se zemlja sa više od 10 miliona stanovnika nalazi pred velikom raskrsnicom u vrijeme kada obilježava 25 godina samostalnosti i demokratije. Kakav god ishod bio slavit će samo polovica zemlje.