Jonathan Moore: Tuzlanski kanton bilježi napredak

moore

Tuzlanski kanton je zabilježio vidan napredak u proteklom periodu, ocjena je šefa misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathana Moorea koji je s delegacijom OSCE-a posjetio Vladu Tuzlanskog kantona.

Trenutna situacija u Kantonu ocijenjena je znatno boljom u odnosu na periodu od prije dvije godine, te je delegacija OSCE-a Vladi Tuzlanskog kantona iskazala čestitke na postignutom uspjehu i stabilizaciji prilika, saopćeno je iz Vlade TK.

Premijer TK-a Bego Gutić je dosadašnju saradnju kantonalne vlade s OSCE-om ocijenio izuzetno uspješnom, te prezentirao stanje u Tuzlanskom kantonu.

Posebnu pažnju posvetio je načinima realizacije dva prioritetna cilja Vlade Tuzlanskog kantona, a to su rješavanje problema koji su za rezultat imali konstantne proteste radnika u Tuzli i očuvanje likvidnosti kantonalnog budžeta.

Delegacija Vlade izrazila je zadovoljstvo onim što je urađeno u proteklih 10 mjeseci, posebno s aspekta da su svi problemi riješeni u zakonskim okvirima i s objektivno raspoloživim finansijskim sredstvima.

Razgovarano je i o načinima rješavanja budžetskog deficita, a ministar finansija TK Jakub Suljkanović je istakao da se kumulirani deficit ne može riješavati s osnovnim prihodima Kantona, jer i s takvim prihodima Tuzlanskom kantonu nedostaje oko 20 miliona KM za finansiranje samo svojih osnovnih, ustavnih nadležnosti.

Suljkanović i Gutić su se složili da je jedini kvalitetan način za sanaciju trenutnog finansijskog stanja izmjena zakonske regulative kojom se određuje raspodjela javnih prihoda i vraćanje ino-kredit.

Ministar finansija je delegaciju OSCE-a upoznao i o ključnim aspektima budžeta TK za 2016. i planiranim investicijskim, kapitalnim ulaganjima prije svega u oblast obrazovanja, sigurnosti i pravosuđa, te u Međunarodni aerodrom Tuzla, od kojeg se očekuje da putničkim, ali prvenstveno budućim kargo saobraćajem, bude motor razvoja privrede ovog kraja.

Ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić je goste upoznao o privrednim potencijalima kantona, s akcentom na mala i srednja preduzeća i obrt, po čemu Tuzlanski kanton daleko prednjači u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.