EU u fokusu

Juncker: Jedinstvo Unije garantuje zaštitu interesa

12/09/2018

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je danas da jedinstvena Evropa može da štiti svoje zajedničke interese i da je EU garant mira.

Juncker je u godišnjem govoru o stanju EU pred Evropskim parlamentom podsjetio na neočekivano izbijanje rata 1914. godine, kada je čitav kontinent bio zatečen, jer je 1913. bila “sunčana i optimistična”.

“Ne sugerišem da smo na ivici slične katastrofe u Evropi. EU je garant mira. Hajde da uživamo u tome što živimo na kontinentu mira, na konitinentu koji uživa u miru zahvaljujući EU”, rekao je Junker.

On je napomenuo da treba ukazati “više poštovanja Uniji” i odbraniti evropski način života.

“Hajde da usvojimo patriotizam koji nije uperen protiv drugih i da odbacimo refleksno nacionalno koje napada druge i traži žrtvene jarce umjesto da potraži rješenja koja nam omogućavaju da bolje koegzistiramo”, dodao je predsjednik Evropske komisije.

On je naglasio da je EU, kada je ujedinjena, sila koja se ne može ignorisati.

“Neki u Evropi su zadovoljni sporazumom koji sam postigao sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom. Neki su bili iznenađeni. Kada god Evropa govori jednim glasom, možemo da namećemo svoje stavove drugima”, izjavio je Junker.

On je napomenio da Unija mora biti više nezavisna u domenu odbrane.

Predsjednik Evropske komisije je rekao da će pravila EU o ljetnjem i zimskom računanju vremena biti ukinuta i da će biti omogućeno državama članicama da same o tome odlučuju.

Junker je predložio uspostavljanje novog saveza EU i Afrike radi otvaranja deset miliona radnih mjesta u Africi i stvaranja okvira za privlačenje više privatnih investicija na taj kontinent.

On je naglasio da Africi nije potrebna milostinja, a da je Uniji potrebno partnerstvo sa tim kontinentom.