Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Juncker o progonu Rohingya: Ponovo se pokušava iskorijeniti cijeli narod

15/09/2017

Međunarodni pritisak na Mijanmar pojačava se dok se istovremeno pogoršava humanitarno stanje u Bangladešu, zagušenom valom Rohiingya koji bježe od nasilja mijanmarske vojske.

“Više od 80 lokacija je zapaljeno od 25. augusta u okviru planirane kampanje što dovodi do etničkog čišćenja kroz politiku spaljene zemlje. Svjedočanstva govore o planiranom, namjernom i sistemskom karakteru napada”, upozorio je Amnesty International.

Na katastrofu koja pogađa muslimansku manjinu u Mijanmaru upozorio je i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker , nakon što je Evropski parlament zaprijetio mijanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi oduzimanjem nagrade za ljudska prava.

“Ponovo se pokušava iskorijeniti cijeli narod”, rekao je Juncker.

Zabrinutost zbog progona muslimana iz Mijanmara izrazio je i UN pozivajući na prestanak etničkog čišćenja i pomoć izbjeglicama kojih je gotovo 400.000 u Bangladešu.

Rohingya muslimani bježe pred vojnom ofanzivom mjanmarske vojske koja je započela nakon serije gerilskih napada.

“Tražimo od međunarodne zajednice da pojača humanitarnu podršku i pomogne”, rekao je Mohamed Abdiker, direktor operacija i pomoći Međunarodne organizacije za migracije, na konferenciji za novinare u glavnom gradu Bangladeša.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je muslimanske zemlje da iskoriste sve resurse i zajednički zaustave nasilje nad muslimanskom manjinom Rohingya u Mijanmaru.

“Želimo sarađivati sa vladama Mijanmara i Bangladeša na rješavanju problema u toj regiji i sprečavanju dalje eskalacije humanitarne krize“, izjavio je Erdogan početkom sedmice na otvaranju prvog Samita nauke i tehnologije Organizacije islamske saradnje (OIC) u kazahstanskom glavnom gradu Astani.

Erdogan je također kazao da je Turska već ponudila svaku vrstu pomoći vladi Bangladeša za zbrinjavanje muslimana koji su iz Mijanmara izbjegli.

Progon Rohingya je neprihvatljiv, rekao je američki državni sekretar Rex Tillerson u Londonu.

“Taj progon mora prestati, ono što su mnogi okarakterizirali kao etničko čišćenje mora prestati”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.