Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker se obratio parlamentarcima: Ovaj put kojim ste krenuli je prirodan za BiH

juncker obracanje parlament (7)
Foto. I. Kralj

Jean-Cladue Juncker, predsjednik Evropske komisije, u obraćanju na Drugoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj su prisustvovali predstavnici svih nivoa bh. vlasti, naglasio je da je vladavina prava preduslov za ulazak u Evropsku uniju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Juncker je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je danas primio odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije, te poručioda BiH sada prelazi novu etapu na svom putu ka kandidaturi i pristupu EU.

“Htio bih reći u kolikoj sam mjeri vezan za evropsku perspektivu BiH. Evropska komisija će pomno proučiti odgovore i pripremati svoje mišljenje u odnosu na pristup BiH. Htio bih da radite zajedno s nama, kako bi Komisija, kada dođe vrijeme, preporučila vašu kandidaturu“, naglasio je Juncker.

Predsjednik EK je kazao da je riječ o prirodnom putu BiH, jer je ona dio Evrope, evropske teritorije, istorije, kulture…

“Vaša budućnost je vezana za Evropsku uniju, a ona se temelji na evropskim vrijednostima, a to je da svaka država treba nešto učiniti. EU je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija u EU. Ovaj vaš izbor, učinila je svaka članica EU. Ona nikada nije bila evidentna, ona je bila izričit izbor određene zemlje. Mi ga podržavamo i on je zahtjevan. U evropskoj integraciji nikada nećete ništa postići, ako nešto ne date“, rekao je Juncker.

Potom je zatražio od političkih vođa da obave neophodne reforme kako bi prešli sve faze prema pristupu.

“To traže vaši građani. To traži i da premostite razdore, da govorite jednim glasom. Kada postoje razlike, to vodi ka paralizi, zakašnjenju, a to nije dobro za vaše građane“, jasan je bio predsjednik Evropske komisije.

Evropa je po njemu više od jednog unutarnjeg tržišta i institucija vlasti, Evropa jeste i ostaće u temelju mirovni projekat, pomirenja u jedinstvu poštivajući razlike, a to je slučaj u ovoj regiji, naglasio je Juncker.

“Nismo SAD, mi smo Evropljani i ne želimo jednu evropsku državu. Svi narodi žele zadržati svoje tradicije i posebnosti. Njima treba njihov kraj, pejzaži, tradicije. Imamo različitosti i to nas obogaćuje. Volim biti Luksemburžanin, to je patriotizam i to je plemenito, ali volim biti i Evropljanin. Potrebno je da živimo u miru, redu, sigurnosti. Takav patriotizam nema nikakve veze sa nacionalizmom, jer to je mržnja drugih, to je otrov i suprotan je evropskim vrijednostima“, smatra Juncker.

Uvaženi gost je na kraju istakao važnost vladavine prava u Evropskoj uniji, te upozorio bh. političare da je neophodno da provedu sve odluke sudova.

“Mir je puno više nego kraj neprijateljstava, puno više nego potpis sporazuma, to je svakodnevna borba i za nju je potrebna hrabrost kako bismo nadišli stara neprijateljstva i probleme iz prošlosti. U Evropi smo odlučili organizovati se snagom prava, koja je veća od snage oružja. Upravo zato možemo zajednički živjeti. EU nije država i to ne želi postati, ali vladavina prava je obaveza. U EU ona ima punu svoju vrijednost i bez takve borbe protiv korupcije nemamo vladavinu prava. To znači da u potpunosti treba ispoštovati odluke sudova, to je pitanje zakonitosti i funkcionisanja bh. institucija“, rekao je Juncker i nastavio:

“Ovdje mislim na izmjene Izbornog zakona, to treba brzo i ciljano riješiti, ako to ne uradite, paralizovaćete vaše institucije i put ka EU. Promocija vladavine prava je nešto što je neophodno i preduvjet za vaš put ka EU.“

Ranije danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uručili su odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru.

Jutros je održan bilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH s Junckerom, komesarom za proširenje EU Johannesom Hahnom i delegacijom.

U Upitniku Evropske komisije postavljena su 3.242 pitanja na koja je odgovaralo preko 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije. Održano je stotine radnih sastanaka, što je dovelo do odgovora na više od 20.000 stranica materijala, uključujući i 1.115 zakona i drugih akata koji su priloženi uz odgovore.

Uz odgovore institucija u BiH prevedeno je i priloženo i 170 odgovora nevladinih organizacija, kao i 5.347 odgovora građana BiH, koji su imali mogućnost da direktno odgovaraju na 35 pitanja.