Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker: Sporazum EU i Turske već djeluje

Juncker EU222

Predsjedavajući Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio da nedavno postignuti sporazum Evropske unije i Turske o rješavanja izbjegličke i migrantske krize poštuje sve međunarodne norme i da plan već djeluje na terenu, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju tokom plenarne sesije zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu, Juncker je istakao kako “nije sretan” zbog kritika koje se upućuju rukovodstvu Evropske unije da je navodno “odstupila od svojih vrijednosti” postizanjem multimilijarderskog dogovora s Turskom.

Juncker je kazao da Turska mora ispuniti sve kriterijume za uspostavu bezviznog režima sa Evropskom unijom.

“Turska mora ispuniti sve preostale uvjete kako bi Evropska komisija u narednim mjesecima adaptirala njen zahtjev. Mi ne spuštamo kriterijume Turskoj za viznu liberalizaciju”, kazao je Juncker.

Juncker će se tokom dana na marginama zasjedanja Parlamentarne skupštine VE sastati sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i detaljnije razgovarati o implementaciji dogovora Turske i EU.

Šef turske vlade Davutoglu jučer je upozorio da se od Turske ne može očekivati da se pridržava svih preuzetih obaveza ukoliko joj se ne garantira uspostava bezviznog režima do juna ove godine.

I turski ministar za EU i glavni pregovarač Volkan Bozkir je prošle sedmice izjavio da očekuje da EU ukine vize turskim državljanima do juna.

Implementacija dogovora Turske i EU počela je početkom aprila, a ona predviđa vraćanje ilegalnih migranata iz Grčke u Tursku, a zauzvrat će iz Turske biti u EU poslan ekvivalentan broj sirijskih izbjeglica koje su uredno prijavljene po ulasku u Tursku.