EU u fokusu

Kojović, Ćudić i Gratz sa Daviddijem

23/07/2015
Na današnjem sastanku predstavnika Naše stranke, Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Dennisa Gratza sa zamjenikom Delegacije Evropske unije u BiH, Renzom Daviddijem, razgovarano je o nacrtu dokumenta “Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu 2015 – 2018”.
“Razgovarali smo o reformama koje moramo sprovesti ne samo iz ekonomskih i socijalnih nego i iz političkih razloga jer – valjda je to bar nekima u ovoj zemlji jasno – BiH kao država nije danas ugrožena samo separatističkim politikama nego i opasnošću finansijskog kolapsa.
Kada smo razgovarali o  spremnosti vladajućih partija da implementiraju reforme, posebno one koje se tiču kvantitativnog smanjenje državne administracije i uvođenja principa socijalne pravde i zakonitosti u javne finansije, mi smo, argumentujući to dosadašnjim iskustvima, izrazili duboku skepsu prema mogućnosti da lideri, kojima je sadašnji sistem toliko toga nezasluženo pružio, povedu zemlju u evropske promjene”, kazao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.
IMG_1024
 “Praksa rada Naše stranke u Parlamentu Federacije je uvijek bila razmatranje rješenja, te podrška ili odbijanje prijedloga, u ovisnosti o sadržaju, a ne o tome ko je predlagač. Vrlo ozbiljno analiziramo sve prijedloge koji dolaze na dnevni red, a i mi upućujemo inicijative u tom pravcu.
U stanju praktično manjinske vlade u Federaciji danas, opozicija može imati značajnu ulogu da zakonska rješenja usmjeri u korist građana ove zemlje”, rekao je na sastanku Dennis Gratz, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije.
 
“Uvjereni smo da Reformska agenda mora ići u pravcu ukidanja raznih oblika nepravednosti između privilegiranog javnog sektora i privatnog sektora od kojeg živi i javni sektor. To za nas, između ostalog, znači jednaka prava porodilja i u privatnom, o javnom sektoru.
Jednaka prava svih radnika, i onih koji rade za državu, i onih koji rade za privatna preduzeća. Jednak pristup obrazovanju svoj djeci, bez obzira na socijalni status ili regiju iz koje dolaze”, kazala je Sabina Ćudić, potpredsjednica potpredsjednica Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.