Komesar EU za ekonomiju tvrdi da je dogovor sa Grčkom moguć

Pierre-Moscovici

Komesar za ekonomske i finansijske poslove Evropske unije Pierre Moscovici tvrdi da je dogovor o nastavku finansijske pomoći eurozone Grčkoj moguć, javlja Anadolu Agency (AA).

Moscovici je stigao u Brisel kako bi prisustvovao današnjem samitu eurogrupe i tom prilikom izjavio da svijet čeka rješenje grčkog pitanja i da zvaničnici Evrope moraju biti na visini zadatka.

„Grčka se mora obavezati na provedbe reformi u kratkom periodu, a zatim i planirati nove srednjeročno gledano. Na toj bazi, trebao bi biti moguć dogovor na bazi posljednjeg grčkog prijedloga“, kazao je Mascovici.

Lideri eurogrupe će se danas u 16 sati po lokalnom vremenu sastati u Briselu da bi pregovarali o nastavku finansijske pomoći za izlazak Grčke iz finansijske krize.

Grčka vlada je u četvrtak eurozoni dostavila treći prijedlog plana izlaska iz krize koji predviđa finansijsku pomoć u iznosu od 53,5 milijardi eura i brojne ekonomske reforme, koje su ministri finansija eurozone na jučerašnjem devetosatnom sastanku ocijenili „nedovoljnim“.

Uporedo s tim, u Briselu je počeo i sastanak ministara finansija članica eurozone koji prethodi samitu lidera 19 članica koje koriste valutu euro.

Šef austrijskih finansija Hans Jorg Schelling tvrdi da postoje neslaganja o brojnim pitanjima i da će pregovori biti teški.

Finski ministar finansija Aleyander Stubb je kazao da grčki prijedlog nije dovoljan i da bi grčka vlada trebala prezentirati mnogo konkretniji plan sa decidno utvrđenim rokovima i garancijama.

I italijanski ministar finansija Piero Carlo Padoan od Grčke očekuje konkretnije poteze.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je jutros otkazao za danas planirani samit lidera svih 28 članica Evropske unije i kazao da će nakon sastanka ministara finansija eurozone, samit održati samo lideri 19 članica eurozone.