Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija o evropskoj budućnosti BiH sutra u Briselu

eu-zastave11

Konferencija o temi “Europska budućnost Bosne i Hercegovine – 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma” bit će upriličena u srijedu, 9. decembra, u Europskom parlamentu u Briselu.

Kako je najavljeno konferenciji bi trebali prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Ova inicijativa nastavak je kontinuiranog angažmana svih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu da Bosna i Hercegovina bude pozicionirana kao visoki politički prioritet Europske unije, saopćili su organizatori.

Slijedom politike novog pristupa EU prema BiH koji je doveo do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, BiH je pružena mogućnost da stavljanjem fokusa na provedbu zahtjevnog reformskog procesa ubrza svoj europski put i priključi se drugim zemljama jugoistočne Europe na putu prema članstvu u EU.

Polazište konferencije je da obilježavanje 20. godišnjice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma otvara mogućnost za daljnji institucionalni napredak BiH na njenom putu ”od Daytona do Bruxellesa”.

Ujedno uz naglasak na provođenju ekonomskih i socijalnih reformi razmotrit će se i modaliteti postizanja veće funkcionalnosti zemlje i poštivanja ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda i ostalih.

Uz najviše bh. predstavnike BiH, u raspravi na konferenciji najavljeno je učestvovanje visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini, povjerenika za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, predsjednika Europske pučke stranke Josepha Daula, predsjednika Odbora za vanjske poslove EP Elmara Broka, visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Briana Hoyta Yeea, bivše njemačke zastupnice u EP i izvjestiteljice za BiH Doris Pack, bivšeg ministara vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić te niza drugih europskih dužnosnika.