Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: EU će biti kompletna kada sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice

sebastian-kurz112

EU će biti kompletna tek kada sve zemlje Zapadnog Balkana budu njene članice, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz na konferencija o ekonomiji “Montenegro 2018”, koja je jutros počela u Budvi.

“Stabilnost i sigurnost dugoročno za region, a i za EU mogu biti postignuti samo ako region bude dio EU”, poručio je Kurz.

On je naveo da je migrantska kriza jasno pokazala da je ovaj region odlučujući za stabilnost cijele EU.

Kurz je rekao da je posebno optimističan zbog dijaloga Beograda i Prištine.

“Ukoliko dođe do sporazuma Beograda i Prištine mi nećemo stajati na tom putu. Zemlje regiona su na dobrom putu ka EU i svjesni smo da obje strane moraju doprinijeti”, rekao je Kurc na konferenciji koju organizuje Privredna komora Crne Gore o temi “Balkan i EU – petogodišnji ciklus Berlinskog procesa”.

Savezni kancelar Austrije istakao je da postoje bliske veze između Austrije i Zapadnog Balkana i čestitao regionu za ekonomski rast.

“Austrija ima veliki interes da zemlje Zapadnog Balkana pristupe EU, kao i da njegujemo privrednu saradnju”, dodao je on.

Govoreći na otvaranju Konferencije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je migrantska kriza podsjetila koliko je region važan za Evropu, navodeći da su unutrašnji odnosi na Balkanu i dalje opterećeni nekim pitanjima.

“EU mora imati u vidu sve latentne opasnosti”, istakao je Đukanović, dodajući da je dobro što Austrija predsjedava EU jer dobro razumije odnose na Zapadnom Balkanu.

On je naveo da je imperativno važno jačati konkurentnost regiona i da u tome ima pomaka.

“Građani Zapadnog Balkana vjeruju u EU. U scenariju neujedinjene Evrope čiji Balkan ne bi bio dio gubili bismo svi”, dodao je Đukanović.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović rekao je da se većina balkanskih ekonomija suočava sa niskom konkurentnošću i slabim izvoznim potencijalnom.

“Za zemlje Zapadnog Balkana bilo bi važno da više koriste evropske mehanizme”, rekao je Golubović, otvarajući konferenciju.

Iz Privredne komore Crne Gore najavili su da će konferencija imati više od 600 učesnika, dok su među panelistima ministri ekonomije iz zemalja regiona, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i investitora, predsjednici komorskih asocijacija i predstavnici uspješnih kompanija koje posluju na ovim prostorima.