Kurz: EU mora pružiti pomoć makedoniji

sebastian_kurz123

Situacija u Makedoniji je dramatična. Zemlja je ostavljena da se sama nosi sa prilivom migranata, stoga EU mora učiniti sve kako bi se pomoglo Makedoniji, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u ponedjeljak tokom posjete izbjegličkom logoru u Gevgeliji zajedno sa makedonskim ministrom unutarnjih poslova Mitkom Čavkovim, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

– Potrebno je osigurati zajednički pristup i više ne smijemo dozvoliti prelazak neregistriranim migrantima iz Grčke u Makedoniju.

Europska unija u krajnjem slučaju mora sagledati kompletnu rutu kojom se izbjeglice kreću, a Makedonija je dio nje, a ne samo rješavati problem u Italiji. Dugoročno rješenje problema je moguće samo ako zemlje pogođene izbjegličkom krizom uspiju postići dogovor.

Ipak, Austrija će pomoći Makedoniji i surađivati s makedonskom vladom – rekao je Kurz.

– Dolazak više od 8.000 izbjeglica zabilježen je u Gevgeliji u subotu, što čini jednu trećinu ukupnog stanovništva tog grada u južnoj Makedoniji – naglasio je ministar Čavkov.

– Uspješno smo se nosili sa prilivom migranata i angažirali smo oko 800 pripadnika policije i vojske, no očekuje se dolazak u još većem broju i to svakim danom pošto migranti hrle ka Makedoniji iz Grčke, a mnogi od njih su neprijavljeni.

Naš glavni cilj je osigurati humaniji tretman za migrante i njihovu zaštitu dok prolaze kroz Makedoniju. Sa sigurnosne tačke gledišta, mi smo uspjeli da ih zaštitimo od organiziranih skupina i kriminalnih bandi koje ih ilegalno prevoze u Srbiju – objasnio je Čavkov.

Procjenjuje se, rekao je, da će se priliv migranata nastaviti.

Makedonski ministar unutarnjih poslova Čavkov dodao je da njegova zemlja očekuje konkretnu pomoć od EU u rješavanju migrantske krize.

U izbjegličkom kampu u blizini granice s Grčkom, ministri Kurz i Čavkov razgovarali su s migrantima, dužnosnicima UNHCR i predstavnicima nevladinih organizacija koje se trude ublažiti nastalu krizu.

Tokom posjete Gevgeliji, dvojica ministara također su posjetili transportni centar i granično područje između Grčke i Makedonije, jer su to dvije lokacije u tom mjestu gdje se migranti okupljaju po ulasku u Makedoniju.