Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz zahtijeva bolju zaštitu spoljne granice EU

sebastian_kurz123

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz zahtijeva bolju zaštitu spoljne granice EU, kao i više nadzora zapadno-balkanske tranzitne rute, radi smanjenja talasa izbjeglica.

Kurz je naveo pet prijedloga za savladavanja krize i borbu protiv krijumčara ljudi.

On se zalaže za međunarodno djelovanje protiv “Islamske države”, pri čemu smatra da bi Austrija trebalo da učestvuje u snabdijevanju opreme.

Izbjeglice, prema njegovim riječima, trebalo bi bliže njihovoj domovini da dobiju zaštitu.

“Moramo učiniti više na licu mjesta i uspostaviti prihvatne centre za izbjeglice koje bježe od terora”, rekao je Kurz.

On je naglasio da je neophodno da izbjeglice svoje zahtjeve za dobijanje azila postavljaju u tim prihvatnim centrima u zemljama porijekla ili susjednim državama.

“Trenutno nemamo održivi sistem. Muškarci se bore sa krijumčarima ka Evropi, a slabiji – žene i deca, ranjeni – ostaju”, ukazao je Kurz.

On se založio i za kvotu za raspodjelu izbjeglica u EU.

“Njemački kancelar Angela Merkel nedavno je još jednom preduzela korake za bolju raspodjelu, što u potpunosti podržavam”, naveo je šef austrijske diplomatije.

On je svoj prijedlog uputio šefu evropske diplomatije Federici Mogherini pred konferenciju o zapadnom Balkanu, koja će 27. avgusta biti održana u Beču.

“Potrebna je spoljnopolitička inicijativa EU za borbu protiv uzroka, prije svega terorizma `Islamske države`. EU mora prikazati veću aktivnost i tempo”, smatra Kurz.