EU u fokusu

Lajčak: EU mora reagirati na dešavanja u RS-u

20/07/2015

Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke, smatra kako je neophodno da Europska unija reagira na dešavanja u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, odnosno na odluku Narodne skupštine RS da organizira referendum.

„I mislim da treba da reagujemo zbog više razloga. Pravno, to je neprihvatljivo jer je to jasno kršenje i Dejtonskog sporazuma i domaćeg zakonodavstva. Ne može entitet odlučivati o institucijama na nivou države“, rekao je Lajčak za Al Jazeeru na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije u Briselu gdje je jedna od tema i Bosna i Hercegovina.

„Ali, politički treba i da se podsjetimo da 2011. godine kada je Milorad Dodik već izišao s idejom takvog referenduma, tada smo se dogovorili i s visokom predstavnicom Catherine Ashton, i ja sam bio s njom, da ako ima neke primjedbe, ako ima neke probleme u vezi funkcionisanja institucija pravosuđa, onda smo otvorili strukturiran dijalog kao platformu da se o tome razgovara s partnerima. Mi smo ispoštovali nasu reč. Taj dijalog se nastavlja, ali Dodik je jednostrano odustao od toga i ponovo se vratio ideji referenduma, što znaci da je prekršio svoju reč, sto znaci da ne poštuje svoje obaveze i zato mi treba da reagujemo na to. To je neprihvatljivo.“

Lajčak je kazao kako bi BiH može napredovati samo kroz dijalog.

„Ako neko odbija dijalog i ide putem jednostranih poteza, onda znaci da nije zainteresovan napretkom svoje zemlje. To nije dobro i to nije dopustivo. Bitno je da EU prati situaciju, da jasno komunicira naše stavove. Očekujem da će biti iskorištene i domaće institucije, kao sto je Ustavni sud koji ima niz mehanizama koji mogu i treba da budu aktivirani. Ali i treba da građani BiH, uključujući RS, da znaju kakav je zaključak EU i da ne dopustimo ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.“

Pusić: RS treba odustati od referenduma

Vodstvo Srba u Bosni i Hercegovini treba odustati od referenduma koji bi doveo u pitanje postojanje Suda i Tužilašva Bosne i Hercegovine na državnom nivou, jer bi to dovelo u pitanje Ustav Bosne i Hercegovine, a umjesto toga pažnja se treba usmjeriti prema evropskoj agendi, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Ona učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u Briselu, na kojem će jedna od tema biti i Bosna i Hercegovina.

“Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje, jer to za posljedicu ima de facto dovođenje u pitanje Ustava Bosne i Hercegovine i svega drugoga što je Dejtonski sporazum sa sobom donio. Fokus treba biti na tome da Bosna i Hercegovina i [bh. entitet] Republika Srpska potpišu sporazum o početku provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju [s EU-om], tako da se s tim može krenuti. To je ključno i o tome će se razgovorati, a naravno i o toj ideji za referendum, gdje ja ne vidim drugog rješenja nego da se pažnja na neki način usmjeri na druge stvari i da se od toga odustane”, rekla je Pusić.

Pusić je dodala da niko nije ni očekivao da će stvari u Bosni i Hercegovini teći glatko i bez otpora i da ne treba odustajati već kod prve prepreke, poput ove najave referenduma.

“Ovakve stvari treba rješavati dogovorima i razgovorima, uklanjati ih i ići naprijed prema europskom usmjerenju. Ne treba bacati koplje u trnje kod svake prepreke. Kada bismo to radili, nikamo ne bismo stigli”, kazala je Vesna Pusić.

Prošle sedmice je Narodna skupština RS-a donijela odluku o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ali i sve odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u proteklih 20 godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.