EU u fokusu

Bivši poljski predsjednik

Lech Walesa: Likvidirati EU i početi sve ispočetka

09/05/2019

"U više navrata sam upozoravao Njemačku i Francusku da se EU ne može spasiti ukoliko njene članice idu u različitim pravcima", istakao je Walesa

Evropska unija u sadašnjem obliku nije vrijedna održavanja i bilo bi lakše likvidirati takvu zajednicu i početi sve ispočetka, smatra bivši predsjednik Poljske Lech Walesa.

On je za švedski tabloid “Afronbladet” rekao da je EU stvorena u potpuno drugačijim okolnostima od današnjih.

“U više navrata sam upozoravao Njemačku i Francusku da se EU ne može spasiti ukoliko njene članice idu u različitim pravcima”, istakao je Walesa.

Walesa je izrazio uvjerenje da bi sve države EU trebalo ponovo da predaju zahtjev za članstvo u Uniji i da se ponašaju u skladu sa listom od deset prava i obaveza u bloku.

“Ponekad evolucija mora da učini veliki korak kako bi se krenulo naprijed, kao što je to bio slučaj sa prelaskom sa komunizma na demokratiju za kratko vrijeme. Sada ponovo moramo da napravimo veliki korak”, naglasio je Walesa.

Bivši predsjednik Poljske priznao je da još nije odabrao kandidata za kojeg će glasati na predstojećim izborima za Evropski parlament, ali je potvrdio da će odabrati “najmanje štetnu opciju”.

Walesa je govorio usljed spekulacija o “neizbježnom raspadu EU”, koja je oslabljena rastućim tenzijama u okviru bloka u vezu sa mnogim pitanjima.

Jedan od razloga za tenzije je i neslaganje Francuske i Njemačke sa četiri države iz istočne Evrope, koje su članice Višegradske grupe.

Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska ne žele da ispune dogovorene kvote prihvatanjem određenog broja migranata, usljed migrantske krize koja u EU traje od 2014. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.