Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lideri EU će u Bratislavi definirati nove prioritete

brisel

Zvaničnici Europske unije umanjuju očekivanja u susret neformalnom samitu lidera EU u Bratislavi 16. septembra, gdje se očekuje da će preostalih 27 lidera pokazati ujedinjenost i put ovog bloka prema naprijed nakon odluke Velike Britanije da ga napusti, izvještava EUobserver.

– Naša očekivanja nisu velika. Lideri će pokušati pokazati ujedinjenost 27 članica u zajedničkoj budućnosti, da možemo funkcionirati, da nismo paralizirani, da se zajedno krećemo naprijed – rekao je jedan od zvaničnika.

– To bi samo za sebe bilo veliki uspjeh – našalio se.

Lideri će provesti cijeli dan u dvorcu u Bratislavi kako bi imali “brainstorming” (smišljali ideje), kako je jedan zvaničnik rekao, ali ovako rano u septembru se ne očekuje mnogo konkretnih rješenja, s obzirom na to da će se trening u preispitivanju savjesti nastaviti mjesecima.

Nakon nekoliko sedmica ‘šatl’ diplomatije (pregovaranje između zemalja putem posrednika koji neprestano ide od jedne do druge strane) vođene od strane Angele Merkel i predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska kako bi saslušali razne državne lidere, pronalaženje tog novog momentuma se pokazuje kao teško, mada se čini da su isplivala neka ključna pitanja.

Čini se da je zajednički cilj ovih 27 članica “zaštita”, kao i da pokažu građanima da nije “sve po starom”, da će EU reagirati bolje u rješavanju njihovih problema.

– Ljudi u Slovačkoj, Poljskoj, Belgiji, širom Europe, očekuju da će EU nakon Bratislave biti garancija stabilnosti, sigurnosti i zaštite. Zaštita u najširem smislu znači socijalnu i ekonomsku zaštitu – rekao je Tusk prošli petak.

Jedan od problema oko kojeg će lideri pokušati zauzeti zajedničko stajalište je pojačavanje unutrašnje sigurnosti u borbi protiv terorizma, i vanjske sigurnosti sa pojačanom zaštitom granica.