Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Loš odnos Švedske prema izbjegličkoj djeci bez pratnje

svedska izbjeglice111

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) kritikovala je odnos Švedske prema maloljetnim izbjeglicama bez pratnje roditelja, ukazujući na dugotrajno čekanje tokom azilske procedure, kao i na nedostatak adekvatne psihološke pomoći onima kojima je potrebna, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju objavljenom danas, HRW je istakla da Švedska, koja se u 2015. godini suočila s značajnim porastom dolazaka djece bez pratnje, treba uraditi mnogo više kako bi se djeci osigurala posebna zaštitu.

U izvještaju napisanom na 32 stranice, organizacija je istakla da djeca trpe velika kašnjenja u imenovanju novih staratelja u Švedskoj, da se veoma često suočavaju s problemima smještaja i da je neophodna veća podrška posebno za traumatizirane djevojčice.

Jedan od glavnih problema je dugotrajan proces za dobijanje azila u toj skandinavskoj zemlji, tvrdi autor izvještaja Rebecca Riddell.

“Procedura ponekad traje mjesecima. Za djecu koja su pobjegla od Talibana ili pripadnika ISIS-a, čekanje i strah od vraćanja je izuzetno bolan. Razgovarala sam s djecom koja ne mogu jesti niti spavati zbog bola”, kazala je Riddell u izjavi za švedske dnevne novine “Svenska Dagbladet”.

Tokom rada na izvještaju, istražitelji HRW-a su posjetili sedam švedskih opština i razgovarali s 50 izbjegličke djece koja su u Švedsku došla bez pratnje, kao i sa državnim i lokalnim zvaničnicima te pružiteljima usluga.

Savjetuju da švedska Vlada treba pružiti podršku opštinama kako bi se utvrdili nedostaci i poboljšale usluge te kako bi prednost trebali biti zahtjevi djece za azil.

Prema podacima HRW, u Švedsku je prošle godine stiglo više od 35.000 djece bez pratnje roditelja ili staratelja, što je za 7.000 više u odnosu na 2014. godinu.