Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maas: Evropa neće pokleknuti pred američkim prijetnjama

Heiko_Maas_Xinhua

Evropa neće pokleknuti pred prijetnjama Sjedinjenih Američkih Država u trgovinskom sporu koji želi da riješi kroz pregovore, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Njegova izjava dolazi samo dan uoči posjete delegacije Evropske komisije (EK) Washingtonu zbog pregovora po pitanju uvođenja dodatnih carina, prenosi Reuters.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker bi u srijedu trebalo da se sastane sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom kako bi diskutirali o uvođenju američkih carina na evropski čelik i aluminij, te o Trumpovim prijetnjama vezano za njihovo proširenje i na evropske automobile.

– Dobro je da će Jean-Claude Juncker biti u Washingtonu kako bi razgovarao i potražio rješnje, ali mi ne idemo na pregovore sa pištoljem uperenim u naša prsa. Ne mislim da će nas prijetnje približiti rešenju – rekao je Maas.

Trump se žalio zbog viših carina koje Evropska unija primjenjuje na uvozne automobile, dok evropski zvaničnici poručuju da su znatno veće američke carinske stope za druge proizvode, uključujući kamione, navodi Al Jazeera.