Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Macron: Partnerstvo sa Turskom je od vitalnog značaja za EU

macron333

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je danas da je Turska i dalje partner Evropske unije od vitalnog značaja, prenosi Anadolu Agency (AA)

Uoči dvodnevne zvanične posjete Atini, francuski predsjednik je u intervjuu za grčki list “Kathimerini“ komentirao ekonomsku krizu u Grčkoj i izrazio optimizam kada je u pitanju budućnost te zemlje i rješavanje problema nezaposlenosti.

“Sve više je pozitivnih znakova oporavka grčke ekonomije, vraća se i ekonomski rast, rastu i investicije, a to vodi ka smanjenju stope nezaposlenosti“, kazao je Macron.

Francuski predsjednik Macron se osvrnuo i na aktuelne tenzije u odnosima između Turske i Evropske unije, posebno Njemačke, te naglasio da je veoma važno da ne dođe do rascjepa između Bruxellesa i Ankare.

Njemačka kancelarka Angela Merkel početkom sedmice je najavila da će zatražiti od drugih članica EU-a da revidiraju pitanje procesa pristupanja Turske Uniji, a to će učiniti najvjerovatnije na oktobarskom zasjedanju Evropskog vijeća.

Macron je kazao da želi spriječiti rascjepa između Bruxellesa i Ankare jer je partnerstvo s Turskom dragocjeno zbog mnogih kriza sa kojima se Evropa suočava, u prvom redu migrantske krize i terorizma.

Kao primjer važnosti partnerstva EU-a sa Turskom, Macron je naveo sporazum o rješavanju migrantske krize koji je polučio velike rezultate u zaustavljanju vala migranata i smanjio pritiske na Grčku.