EU u fokusu

Mađarska diže četiri metra visoku ogradu duž granice sa Srbijom

17/06/2015

Mađarska će izgraditi četiri metra visoku ogradu duž granice sa Srbijom kako bi zaustavila ilegalne imigrante, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Imigracija je jedan od najvećih problema s kojima se suočava Europska unija danas”, rekao je Szijjarto na tiskovnoj konferenciji. “EU traži rješenje, ali Mađarska si više ne može priuštiti čekanje”.

“Govorimo o 175 kilometara dugoj granici čije se fizičko zatvaranje može izvesti četiri metra visokom ogradom. Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je upute da to pripremi”, rekao je Szijjarto.

Mađarski šef diplomacije tvrdi da takav potez nije u suprotnosti ni sa jednim međunarodnim ugovorom. Pripreme za podizanje ograde trebale bi biti završene do iduće srijede, rekao je.

kosovo-hungary

Nedavno je predsjednik parlamentarnog kluba zastupnika vladajućeg Fidesza Antal Rogan izjavio da je do kraja svibnja u Mađarsku ušlo 50 hiljada imigranata, više nego li u cijeloj 2014. godini.

Većina ih odlazi u druge zemlje Unije, ali su Austrija i Njemačka najavile su da bi ih na tisuće mogle vratiti u Mađarsku.

Rogan je tada rekao da treba poduzeti hitne mjere i da vladajuća stranka razmatra slanje zakona u parlamentarnu proceduru kojim bi se praktično zatvorila južna granica zakonskim sredstvima.

“U praksi bi to značilo da bismo usvojili zakon kojim ćemo onemogućiti da osobe koje uđu u Mađarsku iz sigurne zemlje ovdje zatraže azil”, rekao je Rogan. Znači, nastavio je, ljudi koji žive u opasnosti u Siriji, više nisu u opasnosti kad uđu u Grčku ili Srbiju i mogu tražiti azil ondje.

Većina tražitelja azila u Mađarskoj dolazi s Kosova, iz Sirije i Afganistana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.