EU u fokusu

Brexit

May i Juncker o planu budućih odnosa Londona i Bruxellesa

21/11/2018

Susretom May i Junckera želi se dovršiti nacrt budućih odnosa prije samita evropskih čelnika u nedjelju

Britanska premijerka Theresa May u srijedu se susrela s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom kako bi raspravili o planu budućih odnosa Londona i Bruxellesa, nadajući se kako će dogovorenim primiriti pobunjenike u Britaniji koji se protive prvom nacrtu dogovora. Ostalo je nešto više od četiri mjeseca od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Susretom May i Junckera želi se dovršiti nacrt budućih odnosa prije samita evropskih čelnika u nedjelju. Dvoje čelnika rukovalo se pred kamerama u sjedištu Komisije u Bruxellesu, no odbili su odgovarati na pitanja.

Pred budućim sporazumom ostaju mnoga pitanja, poput španjolske prijetnje da će blokirati dogovor zbog Gibraltara, kao i problemi oko prava izlova ribe i budućih trgovinskih odnosa. Jedan evropski diplomat naglasio je kako “preostaje dio posla oko tri aspekta: ribarstva, dobara i Gibraltara”, te da će Juncker i May pokušati to riješiti. Drugi diplomat kazao je kako Gibraltar ostaje jedini veći problem.

“Vrlo dobar napredak ostvaren je na sastanku predsjednika Junckera i premijerke Therese May. Rad se nastavlja “, rekao je glasnogovornik Komisije nakon što je sastanak okončan, odbijajući da saopći više detalja, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.