Britanska premijerka

May: Ili moj sporazum ili nema Brexita

Theresa_May_Brexit_London_Xinhua

Upitana više puta da li ima “plan B” ukoliko njen sporazum bude odbijen, ona nije direktno odgovorila na ta pitanja

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da su britanski poslanici suočeni s izborom, uoči glasanja o njenom sporazumu o Brexitu, da li da odobre njen sporazum, da se suoče s napuštanjem EU bez sporazuma ili da čak odustanu od Brexita.

Kazala je da je razgovarala s poslanicima o davanju veće uloge parlamentu u odlučivanju da li će biti pokrenut aranžman o sjevernoirskoj granici, iako je pružila tek šture detalje.

– Tri su opcije: ili da napustimo Evropsku uniju sa sporazumom, da odemo bez sporazuma ili da Brexita uopće ne bude – izjavil je May za BBC radio.

– Jasno je da ima onih u Donjem domu koji žele da ometu Brexit i ponište glasanje britanskog naroda, i to nije ispravno – kazala je.

May je u više navrata izbjegavala pitanja da li će odgoditi glasanje u parlamentu zakazano za 11. decembar, ali nije nagovijestila eventualne ustupke oko graničnog aranžmana Sjeverne Irske s EU.

Upitana više puta da li ima “plan B” ukoliko njen sporazum bude odbijen, ona nije direktno odgovorila na ta pitanja, prenosi agencija Reuters.