Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Merkel i Schulz na prvom sastanku o budućoj koaliciji

13/12/2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel i čelnik Socijaldemokrata (SPD) Martin Schulz u srijedu će održati prvi susret u okviru napora da otvore put za koalicijske pregovore između njihovih stranaka.

I konzervativni Kršćanski demokrati (CDU) kancelarke Merkrel i SPD pretrpjeli su teške gubitke na septembarskim nacionalnim izborima, koji su nagnali SPD da pređe u opoziciju, ali je propast pregovora između bloka Merkrelove i dvije manje stranke promijenila Schulzovo mišljenje.

Današnjem sastanku prisustvovat će Angela Merkel, Horst Seehofer, čelnik njene bavarske sestrinske stranke, Kršćansko socijalne unije (CSU), Martin Schulz, kao i čelnici parlamentarnih grupa dvije stranke.

Očekuje se da u petak uslijedi odluka čelništva SPD-a o pristupanju zvaničnim pregovorima u januaru.

Schulz se našao pod vatrom kritika zbog svog prijedloga da umjesto ponavljanja velike koalicije, njegov SPD i CDU formiraju labavi savez koji bi omogućio njegovoj stranci lijevog centra da izrazi nezadovoljstvo nekim pitanjima i da sarađuje s opozicijom.

Razgovori između bloka CDU-CSU s ekološkom strankom Zelenih i protržišnim Slobodnim demokratima (FDP) neočekivano su propali prije nekoliko sedmica, ostavljajući SPD kao jedinog konkretnog kandidata s kojim se može ostvariti većina u parlamentu.

CDU i CSU također bi mogli formirati manjinsku vladu, ali se Merkel zalaže za stabilniju koaliciju u svijetlu nedavnih uspjeha krajnje desnice u Njemačkoj i nestabilnosti u Evropskoj uniji, prenosi dpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.