Merkel: Konstruktivno o reformisanju EU

British Prime Minister David Cameron in Berlin
epa04773744 German Chancellor Angela Merkel (R) and British Prime Minister David Cameron (L) answer questions from journalists after their talks in Berlin, Germany, 29 May 2015. Cameron is on a tour through the European capitals. He wants to negotiate reforms in the UK's EU membership before the referendum planned for the end of 2017. EPA/WOLFGANG KUMM

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će konstruktivno sarađivati sa britanskim premijerom Davidom Cameronom u vezi sa reformisanjem EU i ponovila da želi da Britanija ostane u evropskom bloku.

“Kada postoji volja, postoji i način”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kameronom u Berlinu.

Ona je dodala da želi da ova diskusija bude konstruktivna, da bi se pronašlo rješenje.

Dvoje lidera izbjegli su pitanja o tome da li je moguće izvršiti izmjene osnovnog sporazuma EU prije održavanja britanskog referenduma o članstvu u Uniji do kraja 2017. godine.

Cameron je rekao da je “suština” reformi najvažniji faktor i da nema “magičnog” rješenja za reforme.

On je ponovio da vjeruje da je promjene moguće postići samo izmjenom osnovnog sporazuma EU, čemu se protive pojedine članice Unije, uključujući Francusku.

“Ovdje je riječ o početku procesa. Naravno, biće teško, ali važno je da to počne”, rekao je britanski premijer.

Cameron, koji je prethodno nakratko posjetio Poljsku, nije detaljano predstavio reforme za koje se zalaže, ali je poznato da one obuhvataju stroža pravila o davanju beneficija migrantima.