Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Malo vremena za sporazum s Grčkom

merkel1

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedjeljak ocijenila da nije ostalo “puno vremena” da bi se postigao sporazum između Grčke i njenih kreditora na spašavanju zemlje, prilikom zatvaranja samita G7 u Bavarskoj.

– Nemamo puno vremena i stoga treba raditi naporno – rekla je Merkel novinarima na završnoj konferenciji samita. “Sada se broji svaki dan da bi se ostvarilo što je ostalo da se uradi” dodala je ona.

Grčko pitanje je bilo “tema među mnogim” u razgovorima šefova država i vlada, rekla je Merkel i “nije zauzela puno prostora”, rekla je. Međutim neevropljani (Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan) “su se informirali ” o napretku pregovora.

– Svi prisutni su izrazili želju da Grčka ostane u eurozoni – rekla je kancelarka, međutim, poruka u pravcu Atine je da “solidarnost Evropljana i Međunarodnog monetarnog fonda zahtjeva da Grčka preduzme mjere i da prijedloge”.

Ona je izjavila da će imati priliku direktno razgovarati s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom u srijedu u Bruxellesu na margini samita EU-Latinska Amerika.

Grčka od februara pregovara s Evropskom komisijom, MMF-om i Evropskom centralnom bankom (BCE) da bi u zamjenu dobila strukturne reforme svoje ekonomije, deblokiranje nekoliko milijardi eura pomoći koja joj hitno treba da bi se suočila s otplatom.

– Rok je da do kraja juna uplati svoje obaveze ali ništa nas ne spriječava da se ide brže i to je u interesu Grčke – ocijenio je francuski predsjednik Francoise Hollande nakon samita.