Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Nema pregovora s Grčkom prije referenduma

angela-merkel12

Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da neće biti nikakvih pregovora o novom paketu za spas posrnule Grčke prije referenduma koji je zakazan za nedelju.

Prema njenim riječima, kao što Grci imaju legitimno pravo da održe referendum, tako i druge članice eurozone imaju pravo da reaguju i izraze svoje mišljenje o tome.

Kako je rekla, situacija jeste izazov, ali eurozona nije ugrožena i najveći teret nosi upravo grčki narod.

“Radi se o velikim stvarima. Svijet gleda u nas”, rekla je Merkelova i dodala da, bez obzira na sve, budućnost Evrope nije stavljena na kocku.

Prema njenim riječima, ako Evropa zaboravi šta je ona i šta su njene vrijednosti, tada će i euro propasti, a time i Evropa.

Merkelova je istakla, da su vrata za pregovore sa tom članicom EU ostala otvorena, iako Grčka nije ispunile svoje obaveze prema kreditorima iz programa spasavanja.

Ona je poručila da je cilj stabilnost eurozone i da se kompromis po svaku cijenu ne isplati.

Premijer Grčke Alexis Tsipras poslao je pismo u Brisel u kome navodi da je spreman da prihvati veći dio novog prijedloga kreditora uz “male izmjene”.

Međutim, njemački ministar finansija Wolfgang Schauble kaže da nova ponuda grčkog premijera kreditorima nije donijela ništa novo i pozvao je Grke da objasne šta zapravo žele.

Schauble je saglasan sa Merkelovom da nema smisla govoriti o novim pregovorima do referenduma.

Mediji su danas prenijeli i da je procurio tajni dokument MMF koji pokazuje da bi Grčka uprkos svim mjerama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118 posto BDP do 2030. godine.

Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija kao se navodi, znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahtjeve kreditorske trojke neće riješiti svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.