Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Draču

20160331_2_15041669_6807125_Web

Drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Draču danas su sumirani rezultati projektnih aktivnosti osam mjeseci nakon Samita u Beču, a razgovarano je i o pripremama regionalnih, transportnih i energetskih projekata za Samit u Parizu u julu ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Fokus diskusije bio je i na pitanjima regionalne saradnje, uspostavi Fonda za Zapadni Balkan i Regionalnog ureda za saradnju mladih, te izbjegličkoj politici.

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati izjavio je na konferenciji za medije da su dvodnevni sastanci doprinijeli koordinaciji mjera na regionalnom nivou kako bi, kazao je, Samit u Parizu bio “još plodniji tako da svi regionalni infrastrukturni projekti naiđu na međunarodnu podršku i investicije.”

O pitanju izbjegličke krize, Bushati je istakao da je fokus jučerašnjih i današnjih razgovora bio na međusobnoj saradnji država regiona sa Evropskom unijom te poduzimanju zajedničkih mjera kako bi se suzbio terorizam.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn istakao je da su sve zemlje regiona već poduzele određene korake u “pripremi terena” prije učešća na Samitu u Parizu.

“Namjeravamo izdvojiti 150 miliona eura za većinu projekata koji su nam predstavljeni. Kao što smo se dogovorili u Beču, ova sredstva će biti preusmjerena na deset projekata, od kojih dva mogu početi već ove godine, tako da Samit u Parizu možemo iskoristiti za politički fokus. Energetsko regionalno tržište je glavni dio toga. Efikasnost troškova i distribucija električne energije su naši ciljevi. Postoji ogroman potencijal za električnu energiju u regionu i mi pripremamo veliki projekat za hidroelektričnu energiju u regionu. Fond za Zapadni Balkan je vrlo važan za ove zemlje i mi moramo pokazati građanima vrijednost ove saradnje i pordšku EU u tom pogledu”, izjavio je Hahn.

Sporazum o kolokaciji sa Makedonijom 

Sastanku u Draču prisustvovao je i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. On je tom prilikom održao brojne bilateralne susrete, koji su dio diplomatskih aktivnosti nakon predaje zahtjeva za članstvo BiH u Evropskoj uniji, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Crnadak je sa ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim potpisao Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Kako je navedeno, Crnadak i Poposki su ocijenili da ovaj sporazum, osim što je pokazatelj uznapredovanih bilateralnih odnosa između BiH i Makedonije, omogućuje praktična rješenja u radu postojećih diplomatsko-konzularnih mreža dviju država. Istaknuta je i međusobna potpora dviju zemalja na evropskom putu i naglašen interes za saradnju u oblasti evropskih integracija.

Osim šest ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana učestvuju i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, ministar vanjskih poslova Češke Republike Lubomir Zaorálek, u funkciji predsjedavajućeg Višegradskom skupinom (V4) i državni sekretar za evropske poslove Republike Francuske Harlem Désir.

Regionalna inicijativa WB6 pokrenuta je 2013. godine na osnovu ideje o intenziviranju saradnje Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Crne Gore u periodu do pristupanja EU i podsticanju ekonomskog rasta i razvoja kroz infrastrukturno povezivanje i podsticanje investicija, usklađivanje regulatornih politika u oblasti saobraćaja i energetike, kao i saradnji u oblasti mladih, nauke, obrazovanja i drugih oblasti.