Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Brexit je prije svega prijetnja budućnosti UK

mogherini

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila je da referendumska odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju predstavlja prijetnju Uniji, ali u prvom redu i jedinstvu, budućnosti i političkoj stabilnosti same Velike Britanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Uoči samita lidera Evropske unije koji će u Briselu biti održan zbog nedavne odluke britanskih birača na referendumu da ta zemlja istupi iz EU, Mogherini je jasno poručila da nema mjesta za nejasnoće, već da se zvanični London mora odlučiti je li ili nije članica EU, te je dodala da ne postoji nešto kao “polučlanstvo”.

“Velika Britanija treba što prije započeti proces istupanja iz Unije. Ovo je težak dan za EU, ali sigurna sam da je ovo vrijeme još teže za Veliku Britaniju. Opasnost je u prvom redu usmjerena ka Ujedinjenom Kraljevstvu, njegovom jedinstvu, budućnosti i političkoj stabilnosti. Ono što mi moramo sada uraditi je da ne dozvolimo da se takva neizvjesnost ne proširi na druge članice Unije”, poručila je Mogherini.

Pozivajući članice Evropske unije na jedinstvo i preuzimanje odgovornosti, Mogherini je poručila da zajedništvo daje snagu i da će EU nastaviti svoje postojanje.

Lideri EU će na današnjem samitu u Briselu razgovarati o rezultatima referenduma koji je u četvrtak održan u Velikoj Britaniji, a cilj skupa je zauzimanje zajedničkog stava o Brexitu.