Mogherini zabrinuta zbog nasilja u Ukrajini

Federica-Mogherini123

Evropska unija ocijenila je zabrinjavajućim događaje u Kijevu, u kojem je u ponedjeljak u sukobima između policajaca i demonstranata krajnje desnice, nezadovoljnih najavljenim ustavnim promjenama kojim proruski istok dobiva veću autonomiju, poginuo jedan pripadnik ukrajinske nacionalne garde.

“Nasilje ne bi smjelo ugrožavati taj proces. Incidenti su jako zabrinjavajući”, rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Ona je podržala ukrajinsku vladu i ocijenila da će nacrt ustavnih promjena koje je ukrajinski parlament usvojio u prvom čitanju “olakšati provedbu sporazuma iz Minska”, koji osim primirja predviđa veću autonomiju regija koje drže proruski separatisti na istoku Ukrajine.

“Glasanje je važan korak koji otvara put za prenos vlasti iz središta na regije i zajednice, što će istovremeno povećati odgovornosti teritorijalnih vlada prema njihovoj bazi”, ocijenila je Mogherini.

“Sigurna sam da će Ukrajina nastaviti institucionalne reforme, poput ekonomskih, ali i veliku reformu policije i pravosuđa kako bi zajamčila red i sigurnost cijeloj zemlji”, dodala je.

Jedan pripadnik ukrajinske Nacionalne garde je podlegao ranama a najmanje 90 pripadnika snaga sigurnosti je ranjeno u ponedjeljak u sukobima ispred ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) u Kijevu, rekao je i ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov koji za izazivanje nereda optužuje pripadnike krajnje desničarske stranke Svoboda, prenose agencije.