Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najveći izbjeglički kamp u Austriji prestaje primati izbjeglice

siruijske-izbjeglice

Zbog prenatrpanosti najveći austrijski izbjeglički kamp, Traiskirchen kod Beča, je prestao primati nove izbjeglice, a austrijska vlada predlaže promjenu ustava kako bi prisilila pokrajine da prihvate tražitelje azila.

Traiskirchen raspolaže kapacitetima za prihvat 1.800 izbjeglica, ali zbog rastućeg migracijskog pritiska, postao je prenatrpan. U njemu je čak 4.500 ljudi. Mali šatori postali su jedini dom za skoro 1.500 izbjeglica, uglavnom iz Afganistana i Sirije, a među njima se nalaze i žene s malom djecom.

Već sada su uslovi boravka izbjeglica za mnoge na granici prihvatljivog. Spavaju na betonu pod otvorenim nebom, bez obzira na vremenske prilike. Ne preostaje im ništa drugo nego zavući se u vreću za spavanje i pronaći što bolji zaklon uz zgradu.

Ni onima smještenima pod krovom nije mnogo bolje. Gužva je sveprisutna. Za 480 izbjeglica vlasti su pripremile goleme šatore, ali s padom temperatura i na to će se rješenje trebati prilagoditi. Zbog sve lošijih uslova posjet kampu najavio je i Amnesty International.

Austrijske pokrajine nerado primaju izbjeglice pa je vlada odlučila od njih preuzeti ovlasti za osnivanje izbjegličkih kampova. Samo ove godine skoro 30.000 izbjeglica zatražilo je azil u Austriji.

Zbog toga je austrijska vlada zatražila povećanje ustavnih ovlasti kojima bi prisilila pokrajine da prihvate tražitelje azila, čime je reagirala na kritiku da čelništvo države ne osigurava adekvatnu skrb sve većem broju izbjeglica.

Devet pokrajina u Austriji obećalo je, ali uglavnom nije izvršilo obećanje, da će pružiti smještaj za dodatnih 6.500 azilanata.

Kako je posljednjeg dana jula najveći austrijski izbjeglički logor kraj Beča prestao prihvaćati nove azilante jer već dvije hiljade ljudi spava na otvorenom, austrijski kancelar Werner Faymann je rekao da je “zato nužno primijeniti dodatne mjere”.

Najavio je ustavne amandmane kojima će se ovlasti za osnivanje izbjegličkih logora preseliti s pokrajina na saveznu vladu.

Krajem jula je izaslanik UN-ove agencije za izbjeglice Christoph Pinter posjetio najveći logor Traiskirchen i rekao kako je ondje “stanje nepodnošljivo, opasno i nehumano”.

I najava posjete Amnesty International tom izbjegličkom logoru je rijedak slučaj kada se radi o nekom od izbjegličkih logora smještenih u zapadnoj Evropi.