Nekoliko hiljada Parižana izašlo na ulice da podrže Grke

Pariz protesti grcka

Hiljade demonstranata u Francuskoj prijestonici Parizu apelovalo je večeras na grčke glasače da na referendumu 5. jula odbace mjere štednje koje nameće EU.

Demonstracije u Parizu, koje su organizovali ljevičari unutar vladajuće Socijalističke partije, u suprotnosti su sa politikom koju provodi Vlada predsjednika Fransoa Olanda. Stav francuske Vlade je da bi odgovor “Ne” bio opasan korak u pravcu grčkog izlaska iz evrozone.

Policija je saopštila da se na trgu Bastilja okupilo oko 3.000 demonstranata.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Dosta je mjera štednje” i “Solidarnost sa grčkim narodom, brisanje dugova”. Međutim, prema istraživanju javnog mnjenja dvije trećine ispitanika u Francuskoj želi da evropske zemlje prekinu da pozajmljuju Grčkoj, a 53 odsto vjeruje da Grčka nikada neće vratiti svoje dugove.

Francuski ministar finansija Michel Sapin rekao je da bi opcija “DA” na referendumu 5. jula omogućila nastavak dijaloga sa Grčkom. On je dodao da, iako se može govoriti o nekim olakšicama u vezi sa dugovanjem Atine, važno je da Grčka vrati to što duguje.