Neuspjeh bh. vlasti: Istekao rok za dostavljanje dodatnih odgovora na Upitnik

upitnik primopredaja (2)
Foto: I. Kralj

Rok od tri mjeseca koje su vlasti BiH dobile od Evropske komisije da odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji istekao je krajem septembra, prenosi N1 pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji.

Iz Evropske komisije ističu da odgovori vlasti BiH još nisu dostavljeni, te da ih očekuju u narednom periodu.

“Odgovori BiH na Upitnik i dodatna pitanja bit će uzeti u obzir u toku priprema komisijskog mišljenja o osnovanosti aplikacije BiH za članstvo. Na osnovu ovog mišljenja i budućim preporukama, Savjet EU će donijeti odluku o narednim koracima u EU integracionom procesu zemlje, kao i neophodnim reformama koje BiH mora sprovesti”, rekao je portparol Evropske komisije.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila dodatna pitanja na Upitnik s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Svrha dodatnih pitanja jeste da BiH pojasni inicijalnih 3.242 odgovora na Upitnik koji su u februaru predati predjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru.

Na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije je godinu i dva mjeseca odgovaralo 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije.