Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka će godišnje primati najviše 200.000 imigranata

angela merkel

Pobjednici nedavnih parlamentarnih izbora u Njemačkoj Kršćanska demokratska unija (CDU) i njena sestrinska partija iz Bavarske Kršćansko socijalna unija (CSU) najavile su da će pregovore o formiranju nove koalicione vlade te zemlje službeno započeti 18. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica vladajućeg CDU-a i aktuelna kancelarka Angela Merkel danas se u Berlinu sastala sa koalicionim partnerom i čelnikom CSU-a Horstom Seehoferom, a nakon sastanka su saopćili da će prvog dana odvojeno pregovarati sa čelnicima Slobodne demokratske partije (FDP) i pokretom Zeleni. Najavili su i da će se dva dana kasnije, 20. oktobra, zajedno obratiti javnosti i otkriti rezultate pregovora.

Merkel je kazala da u prvoj fazi pregovora želi sa potencijalnim koalicionim partnerima dogovoriti zajedničku politiku u vezi s ekonomskim smjernicama, kao i o porodičnim pitanjima i digitalizaciji.

Ističući da će CDU i SCU i u budućnosti zajednički djelovati, Merkel je kazala da su postigli dogovor o tome da Njemačka godišnje primi maksimalno 200.000 imigranata, a što je bio zahtjev manjeg koalicionog partnera iz Bavarske.

“Nastavit ćemo borbu protiv ilegalnih migracija i krijumčara. Već smo poduzeli adekvatne mjere kontrole migrantskog vala. Imamo sporazum sa Turskom, a partneri su nam i zemlje u Africi”, kazala je Merkel.

Seehofer je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o maksimalnom broju imigranata koje će Njemačka godišnje primati, a dodao je da se tu ne ubrajaju kvalificirani stranci i državljani članica Evropske unije koji koriste pravo slobodnog kretanja unutar Unije.