Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka protiv zatvaranja granica: To je prijetnja!

izbjeglice-madjarska-granica

Njemačka je poručila da je protiv mađarskog zatvaranja granica. Iz Vlade Njemačke navode kako se time ne može riješiti problem migracija u Evropi.

“Mjere koje je uvela mađarska vlada ne rješavaju problem migracija”, kazali su iz njemačke vlade na mađarsko zatvaranje granica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaje se kako je takav korak prijetnja ideji solidarnosti na evropskom kontinentu.

“Za tako nešto nije bilo potrebe. Zatvaranje granica uništava naše pokušaje da uspostavimo solidarnost u Evropskoj uniji”, istakli su iz njemačke vlade.

Mađarska je sinoć žicom zatvorila zelenu granicu sa Hrvatskom kako bi spriječila nekontroliran izbjeglički val. Istovremeno, Mađari će postrožiti prelazak granice na službenim graničnim prijelazima sa objašnjenjem kako uspostavljaju Schengenski režim.

Nakon što je u Botovo oko 23 sata stigao posljednji vlak iz Tovarnika sa oko 1.500 izbjeglica, Mađari su do iza ponoći propustili zadnji kontigent putnika, a potom su u 1:00 sat iza ponoći bodljikavom žicom zatvorili uski prolaz kojega su ostavili nakon izgradnje žičane ograde.

Zatvaranje tzv. zelene granice onemogućit će ilegalni prelazak izbjeglica u Mađarsku.

Prema novom planu kojega su dogovorile hrvatska i slovenska strana, izbjeglice će se nakon zatvaranja mađarske granice preusmjeravati prema Sloveniji. Slovenska policija dobila je pojačanje na granici sa Hrvatskom, a vlade dviju zemalja dogovorile su mjesta prijelaza za izbjeglice.