Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački i italijanski ministri uputili pismo Evropskoj komisiji

0,,17766701_304,00

Njemački ministar  unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer i  njegov italijanski kolega Anđelino Alfano uputili su pismo Evropskoj komisiji u kojem pozivaju na uspostavljanje sistema za registraciju migranata na nivou EU te harmonizaciju procedura odabira i prava azilanata. [yuzo_related]

U pismu u koje je uvid imao list “Zidojče cajtung” De Mezijer  i Alfano pozivaju na ambicioznu reformu Dablinskih pravila, prema kojima migranti moraju da zahtijevaju azil u prvoj članici EU u koju uđu, na način “novog, usklađenog i zajedničkog Evropskog sistema za azil”.

EU pokušava da ustanovi Zajednički evropski sistem za azil od 1999. godine ali nesuglasice između članica su neprestane   uprkos pokušajima da se ujednači zakon za azil.

NJemački i italijanski ministri unutrašnjih poslova u svom pismu prvom potpredsjedniku Evropske komisije Fransu  Timermansu i evropskom komesaru za migracije Dimitrisu Avramopulosu pišu da bi u mehanizam registracije trebalo da budu uključene bezbjednosne provjere uz pomoć evropske agencije za granice “Fronteks”.

Ministri pozivaju i na harmonizaciju različitih uslova širom bloka za prihvat migranata, procedire odabira i prava za azilante. Prema njihovim navodima, Kancelarija za podršku azila /EASO trebala bi dobiti dodatno osoblje i sredstva kako bi mogla da postane “prava evropska Agencija za azil”.

De Mezijer i Alfano su sugerisali da bi ljude, kojima je potrebna zaštita, trebalo prije dolaska u Evropu identifikovati u njihovim matičnim ili u zemljama tranzita.

“Potrebno je osigurati spoljne granice EU radi smanjenja priliva i izbjeglica bi trebalo rasporediti širom bloka po sistemu godišnjih kvota”, dodaju ministri.