Novom Sadu titula Evropske prijestolnice kulture 2021.

novi_sad

Glavni grad Vojvodine Novi Sad proglašen je u četvrtak u Bruxellesu Evropskom prijestolnicom kulture za 2021. što je prvi puta da to priznajnje dobije grad iz zemlje kandidata za članstvo u EU, objavili su srbijanski elektronički mediji.

Odluka je uslijedila poslije završne faze i višesatnog predstavljanja kandidature u kojoj su učestvovali novosadski umjetnici, profesori, urbanisti i kustosi, predvođeni gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predsjednikom Organizacijskog odbora za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prijestolnicu kulture 2021. Nemanjom Milenkovićem.

Čestitajući Novom Sadu na uspješnoj kandidaturi, Evropski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics izrazio je zadovoljstvo činjenicom da prvi put prijestolnica evropske kulture dolazi iz zemlje kandidata za članstvo u EU.

“Uvjeren sam da će Novi Sad posjetiteljima iz Evrope i svijeta omogućiti da otkriju sam grad i njegovo kultuturno bogatstvo, da uoče raznolikost evropskih kultura, kao i naše zajedničke vrijednosti”, rekao je Navracsics.

Otvaranje ovog prestižnog evropskog programa za zemlje koje žele postati punopravnim članicama Unije predstavlja put za njihovo približavanje i jačanje kulturnih veza s EU-om, prenose srbijanski elektronički mediji ocjene europovjerenika za obrazovanje i kulturu Tibora Navracsicsa.

Novosađanima je na velikom uspjehu čestitao i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, poručivši da je to “vijest za slavlje”. “Pobijedili smo konkurenciju i to je velika stvar za našu zemlju”, izjavio je Vučić za Radioteleviziju Srbije (RTS). Vučić je čestitao i gradonačelniku Vučeviću, svim Novosađanima, te predsjednici Skupštine Srbije i nekadašnjoj gradonačelnici Novog Sada Maji Gojković, podsjetivši da je ona i započela taj proces.

“Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što je, a od sada cijela Evropa potvrđuje da smo centar kulture. Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umjetnička djela, satkano u duh našeg Novog Sada, i konačno je stigla potvrda s najvišeg nivoa u Evropi”.

“Titula Evropske prijestolnice kulture otvara nova velika vrata za daljnjii razvoj Novog Sada, ali i cijele Srbije, ne samo u području kulture”, ocijenio je gradonačelnik Novog Sada.

Pored Novog Sada, evropska prijestolnica kulture 2021. bit će i rumunski grad Temišvar, a njima će se, kao treći, pridružiti jedan od tri grčka grada o čemu će odluka biti donesena u novembru.