Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rano upozorenje ključno za smanjenje rizika od katastrofa

lamberto-zannier-osce

Za smanjenje rizika od katastrofa ključno je rano upozorenje, a sve to doprinosti bezbjednosti i stabilnosti na teritoriji država članica OESC-a, navode iz ove evropske organizacije.

Generalni sekretar OESC-a Lamberto Zannier rekao je da promocija dobrog upravljanja i transparentnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa ima veliku važnost u okviru nastojanja OESC-a da očuva stabilnost i bezbjednosti svojih članica.

“Katastrofe rijetko pogađaju samo jednu državu. Njihove posljedice često imaju transnacionalni karakter i stoga zahtijevaju zajednički odgovor”, izjavio je Zannier povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji je ove godine obilježen pod motom “Preživi pa pričaj drugima: Smanjenje mortaliteta uzrokovanog katastrofama na globalnom nivou”.

Koordinator OESC-a za ekonomske i ekološke aktivnosti Halil Yurdakul Yigitguden rekao je da je rano upozorenje ključno za smanjenje rizika od katastrofa i poboljšanje spremnosti, čime se istovremeno povećava bezbjednost.

“Tokom protekle decenije, upravljanje šumskim požarima i smanjenje rizika od poplava predstavljali su važan dio aktivnosti OESC-a u ovoj oblasti i tim putem želimo i nastaviti”, poručio je Yigitguden.

On je dodao da OESC pruža podršku svojim članicama u jačanju njihovih kapaciteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa na različitim nivoima, kroz ciljane obuke, razmjenu najboljih primjera iz prakse, te razmjenu znanja i saradnju između različitih država.

OESC je ove godine realizovao nekoliko aktivnosti u područjima jugoistočne i istočne Evrope, južnog Kavkaza i centralne Azije s ciljem jačanja kapaciteta nacionalnih i lokalnih institucija u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Iz OESC-a posjećaju da je Ministarsko vijeće ove organizacije 2014. godine u Baselu usvojilo Odluku o smanjenju rizika od katastrofa, kojom se države članice pozivaju da usvoje integrisani pristup upravljanju rizikom od katastrofa.

To uključuje mjere predviđanja katastrofa, njihovog sprečavanja, umanjivanja njihovih posljedica, spremnosti i odgovora na katastrofe, te oporavka od katastrofa na svim nivoima.