Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbijen prijedlog Grčke za sprovođenje finansijskih reformi

alexis-tsipras-media

Evropska unija odbila je novi prijedlog Grčke za sprovođenje finansijskih reformi, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnja reakcija evropskih kreditora na prijedlog iz Atine stavila je dodatni pritisak grčkom premijeru Alexisu Tsiprasu dok se prezadužena zemlja bori da otplati milijarde duga.

[pull_quote_right]Iako su Tsiprasovi prijedlozi odbijeni, Schinas je rekao da ih Evropska komisija još uvijek razmatra[/pull_quote_right]

Glasnogovornik predsjednika Evropske komisije Margaritis Schinas izjavio je da je sada “lopta u rukama grčke vlade”.

“Njihovi najnoviji prijedlozi nisu u suglasju s razgovorima koji je premijer Tsipras obavio s predsjednikom Evropske komisije Jean Claudeom Junckerom prošle srijede”, izjavio je Schinas.

Grčka pokušava postići dogovor o reformama kako bi umanjila državne troškove i uspjela ostvariti suficit budžeta, te tako steći uslove za puštanje tranše u iznosu od 7,2 milijarde eura (8,1 milijardu dolara) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske centralne banke (ECB) i Evropske unije (EU).

Bez vanjskog finansiranja, Grčka svojim kreditorima ne može isplatiti dug i rizikuje izlazak iz eurozone.

Iako su Tsiprasovi prijedlozi odbijeni, Schinas je rekao da ih Evropska komisija još uvijek razmatra.

Grčki premijer se danas trebao sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i šefom eurogrupe Jeroenom Dijsselbloemom. Međutim, sastanak visi u zraku, jer su predstavnici Evrope frustrirani grčkim ljevičarima i vladom koja se zalaže protiv mjera štednje.

Do kraja ovog mjeseca Grčka MMF-u treba isplatiti 1,6 milijardu eura.