Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbor EP-a izglasao prijedloge rezolucija o Srbiji i Kosovu

Evropski parlament

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta izglasao je u četvrtak prijedloge rezolucija o napretku Srbije i Kosova, u kojima ih poziva da nastave s procesom normalizacije.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili su napredak koji je postignut prošle godine u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i pozvali obje države da nastave potpunu i pravovremenu provedbu sporazuma koji su dosad dogovoreni, napominjući pritom da je to jedan od uvjeta za pristup Srbije Evropskoj uniji.

U rezoluciji o Srbiji, koja je prošla s 50 glasova za, dva protiv i četiri suzdržana, pozdravlja se otvaranje početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Poziva se Srbiju da nastavi sustavne reforme i osigura da rad sudaca, tužitelja i medija bude oslobođen političkih utjecaja. Osim toga, poziva se i na intenziviranje napora u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula izrazio je zadovoljstvo izglasavanjem prijedloga rezolucije jer su se svi njegovi amandmani našli unutar usvojenih kompromisnih amandmana.

U tim amandmanima Picula je predložio da se Srbiju pozove da “riješi otvorene sporove, posebice u pojedinim pitanjima razgraničenja, sukcesije, povratka kulturnih dobara i objave jugoslavenskih arhiva”, uz napomenu da bi se “bilateralni sporovi trebali rješavati u ranim fazama procesa pristupanja Evropskoj uniji, a u skladu s međunarodnim pravom”.

U prijedlogu rezolucije ponavlja se poziv Srbiji da preispita svoje zakone o nadležnosti u postupku za ratne zločine u duhu pomirbe i dobrosusjedskih odnosa, u suradnji s Komisijom i sa susjedima, a što je kao amandman predlagalo više hrvatskih zastupnika.

U jednom od Piculih amandmana izražava se ozbiljna zabrinutost zbog prekida prijenosa programa na manjinskim jezicima zbog najavljene privatizacije medija. Kao predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, Picula je zatražio i da Srbija aktivno pridonosi napretku BiH prema evropskim integracijama, zbog posebnih odnosa koje ima s entitetom Republike Srpske.

Zastupnici Evropskog parlamenta naglašavaju kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, ratificiran u Evropskom parlamentu 21. januara 2016. godine, pruža snažan poticaj za reforme i otvara put za integraciju Kosova u EU.

Medijska i zakonodavna neovisnost, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i reforme tržišta rada samo su neka područja od velike važnosti, stoji u rezoluciji.

Današnje glasanje još jednom šalje snažnu poruku da budućnost neovisnog Kosova leži u rukama Evropske unije. Zastupnici Evropskog parlamenta ponovno su pozvali EU da službeno prizna Kosovo, a “pet država članica koje odbijaju priznati Kosovo da uklone blokadu”, rekla je izvjestiteljica Evropskog parlamenta Ulrike Lunacek (Zeleni, Austrija).

O prijedlozima rezolucija o Srbiji i Kosovu raspravljat će se u sljedeću srijedu na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.