EU u fokusu

Tijesnom većinom

Odbor EP-a usvojio rezoluciju Biljane Borzan o pravima žena na Zapadnom Balkanu

23/01/2019

Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena, kazala je Biljana Borzan

Tijesnom većinom na glasovanju u Odboru za ravnopravnost spolova Evropskog parlamenta (EP) usvojena je Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu čija je glavna autorica izvjestiteljica EP-a za prava žena na Zapadnom Balkanu, hrvatska zastupnica Biljana Borzan, javlja Anadolu Agency (AA).

„Ova Rezolucija mi je iznimno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena“, kazala je Biljana Borzan.

Rezolucija je prvi dokument nakon pet godina u kojem EP izražava svoje preporuke za veća prava žena u državama iz regije, navodi se u priopćenju iz ureda zastupnice Borzan.

„Najviše sam se koncentrirala na zaštitu žena od nasilja. Nažalost, nasilje je gorući problem u regiji. Nedovoljno je sigurnih kuća, imamo nekvalificirane djelatnike za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, primjere neprijavljivanja slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga ugrožava žene u svim poljima života. To je iznimno veliki problem u regiji, a povezan je naravno i sa potpredstvaljenošću žena u ekonomskom i političkom životu“, kaže Borzan.

Navdi se da se Borzan u rezoluciji osvrnula na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su, kako je rekla, žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj situaciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima obitelji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.