EU u fokusu

DEI BiH

Odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika dostavljeni Evropskoj komisiji

25/02/2019

Svrha dostave odgovora na dodata pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija

Nakon potvrde na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, Direkcija za europske integracije je Europskoj komisiji dostavila je odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovori na 655 dodatnih pitanja pripremljeni su u okviru tijela Mehanizam koordinacije.

U pripremi odgovora na dodatna pitanja u okviru 35 radnih skupina za europske integracije sudjelovala su 1.083 državna službenika sa svih razina vlasti u BiH koji su bili imenovani na 1.600 pozicija (neki službenici su sudjelovali u radu nekoliko radnih skupina).

Pored toga, u rad je bilo uključeno i 15 članova Komisije za europske integracije. Pripremljeno je ukupno 2.311 stranica teksta odgovora na dodatna pitanja. Uz odgovore i priloge, dostavljena su i 153 akta (zakoni, podzakonski akti i sl.) na koje se referira u odgovorima.

Svrha dostave odgovora na dodata pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija.

Priprema odgovora na dodatna pitanja Europske komisije je dio cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Europska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa Europskom unijom.

Europska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna 2018. godine.

Najveći broj pitanja se odnosio na Politički kriterij (106), zatim poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14 –Transportna politika (38), poglavlje 24 – Pravda, sloboda i sigurnost (36) te Ekonomski kriterij (33). Europska komisija je dostavila dodatna pitanja i za ostalih 30 poglavlja pravne stečevine EU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.