Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Picula poručio bh. političarima: Ne možete vi nametati svoja pravila EU

tonino picula

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je danas u Sarajevu da Evropska unija (EU) očekuje da se ispred Bosne i Hercegovine dostave jedinstveni odgovori kada je u pitanju upitnik, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan Preda se obratio na konferenciji posvećenoj dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije koja je završena danas u Sarajevu.

Izrazio je zadovoljstvo što se nalazi na obilježavanju dvogodišnjice od stupanja na snagu SSP-a.

“Ovo je bila prilika da istaknemo važnost usvajanja SSP-a, odnosno njegovog stupanja na snagu. Taj trenutak je bio važan, prije svega, što su time EU i BiH postali pravi, istinski partneri”, pojasnio je Dan Preda.

Podsjetio je da smo godinama prije toga svjedočili različitim blokadama.

“Nakon toga, uslijedilo je dosta pomaka, dosta napretka u BiH, bilo da je riječ o usvajanju ambicioznog plana reformi ili mehanizma koordinacije. Nadalje, stupanje na snagu SSP-a također predstavlja i osnov za BiH na temelju kojeg je podnijela zahtjev za članstvo u EU”, kazao je Dan Preda.

S druge strane, iskoristio je priliku da parlamentarce podsjeti da još uvijek nije uspostavljen parlamentarni odbor u okviru SSP-a, koji bi okupljao parlamentarce ispred Evropskog parlamenta i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Uspostavljanje takvog tijela predstavljalo bi vrlo važnu priliku i mogućnost za parlamentarnu saradnju na ovoj razini. Vrlo otvoreno i oskreno sam rekao kolegama da smo sada u poziciji gdje očekujemo da vidimo nastavak daljih reformi jer ne vidi se ista doza entuzijazma u provedbi reformi kojoj smo svjedočili prije dvije-tri godine, pa unazad godinu dana. U narednom periodu vrlo je važno nastaviti sa njihovom provedbom u smislu daljnjih, važnih koraka, iščekivanje odgovora koje BiH treba da dostavi”, naglasio Dan Preda.

Kako je kazao, EU očekuje da se dostave jedinstveni odgovori ispred BiH.

“Na domaćim vlastima je da oni budu ti koji će koordinirati dostavljanje jedinstvenih odgovora, a kako bi se izbjeglo traženje dodatnih pojašnjenja, pa onda dostavljanje dodatnih odgovora. Nadam se da toga neće ni biti”, rekao je Dan Preda.

Postoji spremnost i volja političkih elita za provedbu političkih reformi, kazao je Dan Preda, međutim, provedbu političkih reformi treba sinhronizirati sa provedbom socio-ekonomskih reformi.

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula pozvao je u srijedu u Sarajevu parlamentarce u Bosni i Hercegovini da ozbiljno shvate obaveze u odnosu prema procesu evropskih integracija i prestanu pokušavati Evropskoj uniji nametnuti svoja pravila ponašanja kakva ne vrijede nigdje u demokratskim zemljama.

Govoreći u svojstvu predsjedavajućeg izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, Picula je na konferenciji posvećenoj drugoj godišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU istaknuo kako mu političko iskustvo govori da pred izazovima ne treba ustuknuti te kako je članstvo u EU “najbolja moguća polica osiguranja za budućnost bilo koje političke zajednice u Evropi, te će to tako i ostati”.

Podsjetio je da je 2015. godine BiH bila jedina demokratska zemlja u Evropi koja nije imala nikakav ugovorni odnos sa EU.

“Godine 2015. počinje na neki način novo razdoblje i dvije godine nakon toga dolazimo u prigodu da podvučemo isprekidanu crtu i vidimo šta se napravilo u odnosima između Brisela i Sarajeva. Osjećanja su miješana. Neporeciva je činjenica da formalno-pravno stvari idu dobro, zemlja je podnijela i zahtjev za članstvo u EU, Evropsko vijeće je odgovorilo pozitivno i naložilo EK da pošalje Upitnik koji bi predstavljao podlogu da se donese odluka i o njenoj službenoj kandidaturi”, pojasnio je Picula.

Kako je kazao, preduslovi su ispunjeni.

“Međutim, moramo konstatovati da je BiH u ove dvije godine pokazala i neke limite, deficite. Očito se stvari teško dogovaraju u institucijama BiH, riječ je o Dejtonskim institucijama koje još uvijek imaju svoju logiku, procedure što se najbolje osjetilo u radu, bolje reći neradu zajedničkog parlamentarnog odbora skupštine BiH i Evropskog parlamenta”, rekao je Picula.

Potrebna je, istakao je, jedna vrsta kompromisa.

“Dvije godine su dobra prilika da konstatujemo da ovako dalje ne može, jer ovog trenutka BiH je jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor nad postupkom pridruženja EU”, dodao je Picula.

Konferenciju je organizovala Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), a na skupu su najviši zvaničnici BiH i EU razmijeniti stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države, ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi BiH.