Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Picula: Prepreke na putu BiH u EU moraju se ukloniti

22/12/2016

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP) upitan da prokomentira očekivanja od europskog puta BiH izjavio je kako je Evropski parlament uvijek nedvojbeno podupirao budućnost BiH u EU, ali i dosljedno upozoravao na zastoje koje vlasti moraju rješavati.

– Najnoviji izvještaj Komisije evidentira cijeli niz pomaka i poboljšanja, osobito u donošenju zakona te formalno političkim odnosima s EU. Međutim, pozitivni procesi su, nažalost, u suprotnosti s mnogim incidentnim situacijama i nedostatkom promjena u nizu sektora – kazao je Picula za današnje bh. izdanje Večernjeg lista.

Kao voditelj izaslanstva EP za odnose s BiH Picula je podsjetio kako je pokušaj usvajanja poslovnika Zajedničkog odbora propao još lani u Sarajevu te kako od tada izaslanstvo ne funkcionira jer bez poslovnika nema legitimitet za rad.

– U međuvremenu je bilo više pokušaja s naše strane da se problem otkloni, no nažalost, bez uspjeha – kazao je, istaknuvši kako je temeljni problem protivljenje dijela članova izaslanstva iz BiH (članovi iz RS-a) da se preporuke usvajaju procedurom koja se primjenjuje kao u svim ostalim zajedničkim izaslanstvima EP-a sa zemljama u procesu.

Po njegovim riječima, nakon konzultacija i pravne ekspertize, stav institucija EU je jasan i ujedinjen – bh. strana će morati prihvatiti postojeći prijedlog, koji je već dijelom prilagođen, ili izaslanstvo neće funkcionirati do daljenjeg.

– Tvrdim da u ovom slučaju govorimo o jasnom pokušaju blokade procesa koji su se posebno intenzivirali u godini predaje zahtjeva za članstvo BiH u EU. Ovaj problem sve više postaje jedna od ozbiljnijih prerpreka koje dijele građane BiH od dobrobiti budućega članstva zemlje u EU – kazao je Picula.

Komentari