Ponovo o BiH u Evropskom parlamentu

European Parliament in Strasbourg

Nakon aprilskog  usvajanja Rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine i prošlosedmičnog usvajanja Izjave Međuparlamentarnog izaslanstva Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici Vanjskopolitičkog odbora predsjednik Izaslanstva Tonino Picula podnio je izvještaj o zaključcima sastanka u Strasbourgu, koji su na tragu usvojene Rezolucije.

Kako je saopšteno iz Evropske pučke stranke, potpredsjednica parlamentarnog Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica zahvalila je sudionicima sastanka na konkretnim prijedlozima te je dodala kako je ubuduće važno da na sastancima sudjeluje više predstavnika izvršne vlasti.

[pull_quote_left]Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok iznio je stajalište kako je Daytonski ugovor bio jedini put da se završi rat u BiH te je naglasio da se o “Daytonu” treba ozbiljno razgovarati jer država u ovom stanju teško može biti dio EU[/pull_quote_left]

Istaknula je kako se stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogu očekivati prvi pomaci prema EU, a da su reforme nužne svjesni su i političari u Bosni i Hercegovini. Šuica je naglasila kako je zabrinjavajuće da više od 50 posto građana BiH prema anketama vjeruje kako Bosna i Hercegovina nikada neće postati dio EU te je rekla kako je hrvatska EPP delegacija spremna pomoći toj zemlji na evropskom putu.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok iznio je stajalište kako je Daytonski ugovor bio jedini put da se završi rat u BiH te je naglasio da se o “Daytonu” treba ozbiljno razgovarati jer država u ovom stanju teško može biti dio EU.

Također je rekao kako je BiH primjer države koja se može približiti Uniji samo ako poduzme odlučne korake i provede reforme. Brok je za kraj izlaganja dodao da određene etničke skupine blokiraju BiH na evropskom putu jer se mogu organizirati u funkcionalnu državu.

Austrijski europarlamentarac Eugen Freund, koji je bio prisutan pri potpisivanju Daytonskog sporazuma, pozvao je na njegovu reviziju, jer krajnje je vrijeme da država stane na vlastite noge.

“Iz svega se može zaključiti da je najvažnije da se BiH pokrene na tragu ovih dokumenata i u skladu s novim pristupom EU te da istinski započne svoj euroatlantski put, odnosno da provede donesene zaključke”, stoji u priopćenju.